Erişilebilirlik

Almanya'daki Yangında 5'i Çocuk 9 Kişi Öldü


Almanya’nın Ludwigshafen kentinde 9 Türk’ün hayatını kaybettiği yangınla ilgili olarak Ankara ciddi soruşturma istedi. Türk ailelerin yaşadığı apartman binasında ölenlerin beşi çocuk. Yangında ayrıca 20’den fazla kişi de yaralandı. Binanın ahşap merdivenlerinin yanması içeridekileri dairelerinde mahsur bırakırken, ölü sayısının da artmasına yol açtı.

Rheinland Pfalz eyaletine bağlı Ludwigshafen kentinde Gaziantepli bir Türk aileye ait binada çıkan yangında 28’i binada oturan yaklaşık 60 kişi de yaralandı. Polisten yapılan açıklamaya göre ölenlerden beşinin çocuk olduğu tespit edildi. Polis ve itfaye yetkilileri kullanılamayacak hale gelen ve çatısı çöken dört katlı binada çıkan yangının sebebi ile ilgili açıklama yapmazken, olayın görgü tanıkları dün öğleden sonra Almanya saati ile 16 civarında binanın giriş katında bir patlama olduğunu öne sürüyorlar. Buna göre, ardından merdivenlerde başlayan yangının kısa sürede binayı sarmasıyla bina sakinleri mahsur kaldı ve çoğu zehirlenme sonucu yaşamını yitirdi. Almanların geleneksel Faşing bayramı dolayısı ile kentde güvenliği sağlayan 300 polisin ve gönüllü itfaiyecilerin olaya ilk müdahaleleri ile başlayan kurtarma çalışmalarını yerinde izleyen Ludwigshafen Belediye Başkanı Eva Lohse olaydan derin üzüntü duyduğunu belirterek, "Ludwigshafen şehri dün tarihinin en büyük yangınıyla karşılaştı" dedi.

Söz konusu ahşap binanın Gaziantepli bir aile tarafından 12 yıl önce satın alındığı, ailenin emlak alım satışı işi yaptığı ve binada yangın öncesinde aynı aileden en az 35 kişinin oturduğu öğrenildi. Bu arada Ludwigshafen’da yaşıyan Türkler arasında yangının kundaklama olduğu yönünde çıkan söylentiler huzursuzluğa yol açtı. Yangına ırkçı bir saldırının yol açıp açmadığı konusundaki soruları yanıtsız bırakan yetkililer, olayın tüm boyutlarıyla araştırıldığını söylediler. Ludwigshafen Türk Derneği başkanı Kenan Yılmaz, yangının çıkış nedenini biran önce öğrenmek istediklerini vurguluyor.

Bu arada yangın yerini ziyaret eden Rheinland Pfalz Eyalet Başbakanı ve Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Kurt Beck, yangında yaşamını kaybedenlerin acılarını paylaştığını ve her türlü yardımın yapılacağını söyledi. Ludwigshafen kentinde bugün yapılması planlanan geleneksel faşing kutlamalarının da iptal edildiği açıklandı.
Öte yandan, yangında hayatını kaybedenlerin yarın memleketleri Gaziantep'e götürüleceği bildirildi.

XS
SM
MD
LG