Erişilebilirlik

Kuzey Irak'ta Yeni Türk Hava Harekatı


Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı yeni bir operasyon daha düzenleyerek 70 hedefi bombaladı. Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Irak'taki Avaşin-Basyan ve Hakurk bölgelerinde belirlenen hedeflerin geniş kapsamlı bir hava operasyonuyla vurulduğunu açıklarken, bu operasyon 1 Aralık'tan beri Kuzey Irak'a düzenlenen 7. operasyon oldu.

Hükümetten aldığı yetki kapsamında Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine karşı 1 Aralık'tan beri sınırötesi operasyonlar düzenleyen TSK'nın bölgedeki faaliyetleri sürüyor. Genelkurmay Başkanlığı, her zaman olduğu gibi internet sitesi aracılığıyla bir açıklama yaparak 4 Şubat günü Türkiye saati ile 03.00'den itibaren Kuzey Irak'a saat 15. 15'e kadar yeni bir operasyon düzenlendiğini duyurdu. Operasyonun 'etkili bir hava harekatı' olarak tanımlandığı Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında; istihbarat kaynaklarınca belirlenen 70 hedefe denk gelen 11 hedef grubunun vurulduğu, operasyon tamamlandıktan sonra da Türk uçaklarının emniyetli bir şekilde üslerine döndüğü dile getirildi.

Genelkurmay, operasyondan bölgedeki sivil halkın etkilenmemesi için 'azami hassasiyet' gösterildiğine de, bundan önceki operasyonlara ilişkin yapılan açıklamalarda olduğu gibi vurgu yaptı.

Operasyonlara Devam

Hükümetten 28 Kasım'da yetki alan TSK, Kuzey Irak'taki operasyonlarını ABD ile yürütülen 'etkili istihbarat paylaşımı' çerçevesinde sürdürüyor. Amerika ile bugüne kadar yürütülen operasyonlara ilişkin hasar tespit raporlarını da değerlendiren Ankara, TSK'nın bir yıllık operasyon yetkisinin 'etkili' biçimde kullanacağından hareketle, önümüzdeki dönemde de operasyonların süreceği mesajını veriyor. Operasyonlara ilişkin hasar tespit raporları belli aralıklarla bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kamuoyuyla paylaşılacak.

XS
SM
MD
LG