Erişilebilirlik

MS'in Tedavisinde Büyük Yenilik


Çoğul Doku Sertleşmesi olarak da bilinen Multiple Sclerosis hastalığı dünyada 2 buçuk milyondan fazla kişiyi etkiliyor. İlaç tedavisiyle fiziksel belirtileri yavaşlatılmakla birlikte şu ana kadar hiçbir ilaç hastalığın beyinde yol açtığı hasarı önleyebilmiş değil. Los Angeles'taki California Üniversitesi bilimadamlarının yeni buluşu bu konuda umut vadediyor. Bilimadamları Multiple Sclerosis hastalığının tedavisinde çığır açacak bir tür estrojen hormonu buldu.

Araştırmacılar fareler üzerinde yaptıkları çalışmada şu ana kadar hiçbir tedavinin başaramadığı bir sonuç elde etti. Farelerde denenen estrojen türü Multiple Sclerosis beyne zarar vermesini doğrudan önlüyor. Araştırmayı yürüten ekipten Doktor Rhonda Voskuhl sonuçların Multiple Sclerosis tedavisindeki ciddi boşluğu doldurabileceğini söylüyor. Voskuhl, “Bu çok heyecan verici çünkü daha önceki çalışmalarımızda iltihaba yol açmayan ama nöronları yok olmaktan doğrudan korumayan bir sonuç elde etmiştik oysa şimdi hem iltihabı hem de nöronların yok olmasını doğrudan önleyebileceğimizi görüyoruz” diyor.

Multiple Sclerosis hastalarında bağışıklık sistemi normal işlemediği için beyin ve omurilik zarar görür. Bu, beynin vücuda gönderdiği mesajları etkiler ve kişide bulanık görme, vücutta karıncalanma hatta ilerlemiş vakalarda vücut kaslarının kontrolünün kaybı gibi belirtilere rastlanır. Multiple Sclerosis bazı hastalarda şiddetli şekilde tekrarlayabilir. Günümüzde uygulanan tedaviler hastalığın tekrarlaması olasılığını azaltıyor ancak hastalık geri geldiği takdirde beyni bundan korumak imkansız. İşte yeni tür estrojen bunu değiştirecek.

Bu tür estrojen hormonu ayrıca ümit vadediyor çünkü kansere yol açmıyor. Kansere bağlı kaygılar hastalıkların tedavisi için alınan diğer estrojenlerin kullanımını da her zaman kısıtladı. Doktor Rhonda Voskuhl göğüs kanserine yol açmayan özel bir estrojen türü kullandıklarını söylüyor. Bu da çok yüksek dozlarda alınsa bile göğüs kanserine neden olmayacağı anlamına geliyor. Yani burada önemli olan estrojenin tüm yararlı yönlerini ön plana çıkarıp, yan etkilerini en aza indirgemek. Estrojenin yararları sadece Multiple Sclerosis hastalığının tedavisiyle sınırlı kalmayabilir. Araştırmacılar şimdi, Alzheimer ve Parkinson gibi diğer hastalıkların da beyinde hasara yol açmasını önlemek için bu farklı türdeki estrojeni inceliyor.

XS
SM
MD
LG