Erişilebilirlik

Kenya'da Şiddet Olayları Sürüyor


Kenya'da iktidar ve muhalefet arasında uzlaşmaya varılmasına rağmen ülkenin batısında şiddet olayları sürüyor. Rift Vadisi'nde Cuma gününden bu yana 14 kişi daha hayatını kaybetti.

Dün gece, Elderot kasabasında bir kilise ateşe verildi.

Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan, Devlet Başkanı Mwai Kibaki hükümetiyle muhalefet arasında siyasi krize çözüm bulunması için anlaşmaya varıldığını açıklamıştı. Annan, tarafların şiddet olaylarına son verilmesi, insani yardım yapılması ve siyasi tıkanmanın aşılması için görüşmelere başlayacağını bildirmişti. Varılan anlaşma konusunda ayrıntı vermeyen Annan, görüşmelerin 15 gün içinde sonuç vereceğini söylemişti.

Muhalefet lideri Raila Odinga, Devlet Başkanı Kibaki'nin seçimlere hile karıştırdığını savunuyor. Seçimlerden sonra çıkan olaylarda en az 850 kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Kenyalıları şiddet olaylarını son vermeye çağırdı.

Afrika Birliği Zirvesi Sona Erdi

Perşembe günü başlayan Afrika Birliği zirvesinin ana gündem maddesi Kenya'daki krizdi. Ancak, dünden bu yana, Çad'daki gelişmeler gündemin başına oturdu.

Afrika Birliği, Çad'da Devlet Başkanı Idris Deby'i devirmeye çalışan isyancıları kınadı.

Dünkü oturumlarda Afrika Birliği Dönem Başkanlığına Tanzanya Devlet Başkanı Jakaya Kikwete seçildi.

Kikwete, Çad'daki isyancıların hükümeti devirmesi durumunda demokrasi ve sükunet sağlanana kadar Afrika Birliği tarafından tanınmayacaklarını açıkladı.

Zirvenin sonuç bildirisinde, Kenya'daki gelişmelerin kaygıyla izlendiği belirtiliyor.

Afrika Birliği zirvesine 40 Afrika ülkesinin lideri katıldı. Görüşmeler, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Amerika'nın Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Jendayi Frazer tarafından da izlendi.

Zirve, Afrika'nın ekonomik potansiyelini geliştirme ve sanayileşme konularını görüşmek için toplanmıştı.

XS
SM
MD
LG