Erişilebilirlik

31 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Demokrat Partide senatör John Edwards’ın, Cumhuriyetçi Partide Rudy Giuliani’nin adaylıktan çekilmesiyle, başkanlık yarışında dört ismin öne çıktığını yazıyor. Gazete, yarışın, Cumhuriyetçi Partide John Mc Cain ile Mitt Romney arasında, Demokrat Partide ise Hillary Clinton ile Barack Obama arasında yaşanacağını belirtiyor.

"McCain’in Florida’daki zaferinin ardından Cumhuriyetçi Parti’deki yarış, Demokrat Parti’ye kıyasla biraz daha netleşti. Ancak yine de McCain’in göçmenlik reformu ve seçim kampanyalarının finansmanı gibi konulardaki tavrı, bazı Cumhuriyetçilerin ona şüpheyle yaklaşmasına neden oluyor. Mitt Romney, McCain için hala güçlü ve yenilmesi zor bir rakip durumunda. Ancak başkanlık yarışı hız kazandıkça, seçmenler de Kasım ayı içinde bu iki adaydan birini seçmek durumunda kalacak."

New York Times Amerikan Merkez Bankasının faiz oranlarında dokuz gün içinde ikinci kez indirime giderek, durgunluğa karşı elindeki silahların büyük bir kısmını kullandığı görüşünde. Gazete, Merkez Bankasının aldığı önlemlere rağmen, ekonomideki sorunların kolay kolay çözülmeyeceğini de vurguluyor.

"Merkez Bankası ne yaparsa yapsın, geçmiş yılların biriktirdiği sorunları çözmek, durgunluğa benzer bir tasarruf dönemi yaşanmasını gerektirecektir. Bu da dar gelirli bazıları için haciz ve mali yıkım, bazıları için de işsizlik ve kemer sıkma anlamına gelecek. Yıllarca egemen olan anlayış, piyasaların kendi kendini düzelteceği düşüncesiyle ekonomiye el atılmasına karşı çıktı ve belirli kurallar getirilmesi yerine, çözümü, gönüllü çabalara bıraktı. Amerikan ekonomisinin düzenleyici mekanizmalarını güçlendirmek, en az, yaşanan sorunlarla başa çıkmak kadar zor ve önemli bir iştir."

Washington Times Amerika’nın eski Birleşmiş Milletler temsilcisi John Bolton’un Kosova’yla ilgili bir değerlendirmesine yer veriyor. Kosova’nın tek yanlı bağımsızlık ilanına karşı çıkan Bolton, Bush yönetiminden politikasını gözden geçirmesini istiyor.

"Sırbistan’ın onayı olmadan Kosova’nın bağımsızlığının tanınması, dünyanın diğer bölgeleri açısından da önceden kestirilemeyecek sonuçlara yol açacaktır. Kosova modeli, daha şimdiden İspanya’daki ayrılıkçı Bask hareketi ve Türklerin denetimindeki Kuzey Kıbrıs’ta örnek olarak gösteriliyor. Oysa ne Güvenlik Konseyi’nin ne de bir başka uluslararası yapının, bir ülkenin sınırlarını değiştirme gücü ve yetkisi vardır. Diğer bölgelerdeki zor sorunlar gibi Kosova sorununa da görüşmeler ve uzlaşma yoluyla çözüm bulunmalıdır."

Christian Science Monitor Kenya’da 27 Aralık seçimleri sonrasında patlak veren şiddet olaylarının önlenmesi için Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın yürüttüğü arabuluculuk çabalarına destek veriyor. Ancak gazete, Afrika’da yeni bir soykırımın önlenmesi için uluslararası topluluğun da devreye girmesi gerektiğini vurguluyor.

"Kenya, yıllardır Kikuyu kabilesinin çıkarına işleyen ekonomik ve siyasi eşitsizlikleri gidermelidir. Bu da, anayasanın yeniden yazılmasını gerektiriyor. Ayrıca toprak anlaşmazlıklarını çözecek güven verici bir süreç işletilmelidir. Annan’ın üstlendiği görev, imkansız değil. Ancak, Annan, iki rakip siyasi lideri, ülkenin elden gittiği konusunda ikna edebilirse, işi daha da kolaylaşacaktır."
XS
SM
MD
LG