Erişilebilirlik

PKK'ya Karşı ''Kapsamlı Strateji'


Türkiye-Amerika Üst Düzey Savunma Grubu toplantıları için Washington’da bulunan Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, PKK terör örgütü sorununa çözüm bulunmasında “kapsamlı bir strateji” uygulanması gerektiğini söyledi.

Wilson, Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada, bunun “siyasi çözüm” anlamına gelmediğini vurguladı.

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyaretinden sonra PKK terör örgütüne karşı başlatılan “istihbarat paylaşımı mekanizmasının çok iyi işlediğini” söyledi. Wilson’a, “terör örgütüne karşı kapsamlı çözüm” gibi ifadelerle neyin kastedildiği soruldu. Büyükelçi Wilson, terörizmin sadece askeri operasyonlarla bitirilemeyeceğini söyledi.

Wilson, sadece bomba yağdırarak bu soruna çözüm bulunamayacağını, siyasi, diplomatik, ekonomik ve kültürel stratejilere de ihtiyaç olduğunu belirtti. Büyükelçi Wilson, “siyasi çözüm” ifadesini kullanmayı sevmediğini; Türkiye’yle PKK konusunda yapılan görüşmelerde “siyasi çözüm” ifadesi kullanılmadığını belirtti. Wilson, PKK sorununa çözüm bulunması konusunda nasıl bir yaklaşım içinde olduklarını tanımlamak için “kapsamlı strateji” ifadesini kullandı.

Wilson “kapsamlı stratejiyle” askeri adımların ötesini kastettiklerini söyledi. Wilson’a göre, PKK sorununa çözüm bulunmasında “kapsamlı bir strateji” uygulanması şu unsurları içeriyor: Lojistik desteğin kesilmesi için Iraklılarla işbirliği yapılması; örgütün dağıtılması ve örgütten kopan kişilerin kazanılması için atılacak adımlar; Avrupa’dan gelen mali desteğin kesilmesi; Güneydoğu bölgesinde yaşayan insanlarla PKK’yı daha etkili bir şekilde ayırmak için istihdam ve ekonomik kalkınma konularına ağırlık vermek; hem kuzey Irak’ta hem Türkiye’de polisiye önlemlerin geliştirilmesi.

Büyükelçi Wilson, “PKK’ya karşı hava saldırıları etkili oluyor. Şimdi bu fırsattan yararlanıp, örgütün tamamen yok edilmesi için başka adımlar atılması gerekir” diye konuştu.

Büyükelçi Ross Wilson, Amerika Dışişleri Bakanlığı binasındaki toplantıda Türkiye’yle Amerika arasındaki enerji işbirliğine de dikkat çekti. Büyükelçi Wilson, Türkiye’nin nükleer enerji geliştirme girişimleriyle Amerika’nın yakından ilgilendiğini ve büyük destek verdiğini belirtti. Beyaz Saray geçtiğimiz günlerde, Türkiye’yle Amerika arasındaki nükleer işbirliği anlaşmasını Kongre’nin onayına sunmuştu. Amerikan şirketlerinin Türkiye’nin nükleer enerji projelerine katılması için Kongre’nin onayı gerekiyor.

Büyükelçi Wilson, Türk - Amerikan ilişkilerinde 2007 yılının ikinci yarısında yaşanan sorunların giderildiğini; 2008 yılında Amerika’yla Türkiye’nin, “ortak kaygılara karşı işbirliğini daha da geliştirmeye” hazır olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG