Erişilebilirlik

Obama Gençlerden Destek Buluyor


Demokrat Partili başkan aday adayı Senatör Barack Obama, önseçim sürecinde önemli başarılara imza attı. Obama, Iowa ve Güney Carolina önseçimlerini kazanarak, ve diğer eyaletlerde önemli oranda oy toplayarak, ciddi bir aday olduğunu kanıtladı. Hatta şu an itibariyle, Obama’ya destek veren parti delegelerin sayısı, Senatör Clionton’a destek veren delegelerin sayısından daha fazla... Karizmatik bir kişiliğe sahip olan Senatör Obama’nın başarısının arkasında genç seçmenlerin yattığı düşünülüyor.

Senatör Obama’nın babası, Kenya’dan Amerika’ya eğitim için gelmiş Afrikalı bir ekonomi uzmanı. Annesi ise beyaz bir Amerikalı. Obama, Güney Carolina eyaletindeki zaferini siyah seçmenlere borçlu. Önseçimde oy kullanan siyah seçmenlerin yarısından fazlası ona oy verdi. Ancak Obama’nın beyaz oyların yüzde 25’ini alabilmesi de büyük bir başarı olarak niteleniyor. Senatör Obama’nın siyahların çoğunlukta olduğu bir eyalette beyazlardan bu kadar oy alması çok kişiyi şaşırttı.

Kampanyasını değişim üzerine kuran ve ırksal ayırıma yer olmadığını savunan Barack Obama ise buna şaşmadığını, çünkü seçimde siyahla beyaz aday değil gelecekle geçmiş arasında tercih yapılacağını söyledi.

Senatör Obama kendini geleceğin sembolü olarak, rakibi Hillary Clinton’la eşi eski Başkan Bill Clinton ise geçmişin temsilcisi olarak görüyor. Obamaya göre başta gençler olmak üzere seçmenler eski günleri unutmak geleceğe bakmak istiyor.

Güney Carolina’daki önseçimde, 18-29 yaş grubu arasındaki beyazların yarıdan fazlası Obama’ya oy verdi. 46 yaşındaki Obama, üniversite mezunu beyazlardan da önemli miktarda oy aldı. Senatörün danışmanlarından Amaya Smith, genç seçmenlerin adayların ırk ve cinsiyetlerine önem vermediğini söylüyor.

Smith, genç seçmenlerin birlik ve beraberlik istediğini, partizanlıktan hoşlanmadığını ve yaşlı seçmenlerin aksine çok daha bağımsız hareket ettiklerini savunuyor.

Obama beyazlardan beklenenin üzerinde oy almasına rağmen Hispanik ya da Latino olarak bilinen Orta ve Güney Amerika asıllı seçmenlerden fazla ilgi görmedi. Nitekim önemli bir Hispanik nüfusa sahip Nevada’daki önseçimde oyların çoğu Hillary Clinton‘a gitti.

Hillary Clinton da genç seçmenlerin oylarını elde etmeye çalıyor. Ancak Hillary Clinton sendikalar gibi Demokrat Parti'nin geleneksel müttefiklerine daha fazla güveniyor. Güvendiği başka bir seçmen kitlesi de kadınlar.

XS
SM
MD
LG