Erişilebilirlik

Florida'da McCain Kazandı


Amerika’da partilerin başkan adaylarının belirlenmesi için Florida eyaletinde de önseçim yapıldı.

Cumhuriyetçi adaylardan Arizona Senatörü John McCain oyların yüzde 36’sını alarak yarışı önde bitirdi. Eski Massachusetts Valisi Mitt Romney oyların yüzde 31’ini kazanarak ikinci, eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani de üçüncü oldu. Kampanyasını doğduğu yer olan Florida’ya yoğunlaştıran Rudy Giuliani’nin yarıştan çekilebileceği bildiriliyor.

Florida’da Demokrat Partili seçmenler de sandık başına gitti. New York Senatörü Hillary Clinton, rakibi İllinois Senatörü Barack Obama’yı geride bıraktı. Ancak, parti içi kurallara uymadığı gerekçesiyle yazın yapılacak Demokrat Parti kurultayına Florida eyaletinden delege kabul edilmeyecek. Demokrat Partili seçmenlerin, tercihlerini belirtmesine rağmen bu oylarının sayılmama ihtimali var. Senatör Clinton seçimden sonra Florida delegelerinin kabulü için çaba göstermeyi vaat etti.

Demokratlar arasında, şu ana kadar, New York Senatörü Hillary Clinton New Hampshire ve Nevada eyaletlerinde, İllinois Senatörü Barack Obama Iowa ve Güney Carolina önseçimlerde birinci gelmişti. Clinton Florida gibi Michigan eyaletinde yapılan önseçimi de kazandı – ancak bu önseçim de sayılmayacak. Eyalet parti yönetimi Demokrat Parti’nin önseçim kurallarına uymadığı gerekçesiyle, Ağustos ayında yapılacak Kurultaya Michigan eyaletinden delege kabul etmemeyi kararlaştırmıştı.

Cumhuriyetçiler arasında, şu ana kadar, Arizona Senatörü John McCain, Florida, New Hampshire ve Güney Carolina, eski Massachusetts Valisi Mitt Romney Nevada, Michigan ve Wyoming; eski Arkansas Valisi Mike Huckabee de Iowa önseçimini kazandı.

Florida’dan sonra adaylar, 5 Şubat Salı günü, 22 eyalette birden yapılacak olan önseçimlerde yarışacak. Bu seçimler "Süper Salı" diye adlandırılıyor. Amerika’da partilerin başkan adayları, eyaletlerde yapılan önseçimlerde elde edilen sonuçlar doğrultusunda, yaz aylarında yapılacak parti kurultaylarında seçiliyor.

XS
SM
MD
LG