Erişilebilirlik

Teklif Meclis'e Sunuldu


Türbanın üniversitelerde serbest bırakılması konusunda uzlaşan AKP ile MHP, Anayasa ve Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören tekliflerini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Tekliflere Başbakan Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de aralarında bulunduğu 348 milletvekili imza koydu. CHP, değişiklik düzenlemelerini yargıya götürme sinyali verirken, DSP konunun aceleye getirilmemesini istedi.

AKP ile MHP’nin türbanı üniversitelerde serbest bırakacak formül üzerinde uzlaşmalarının ardından TBMM’de yoğun bir ‘türban trafiği’ yaşandı. İki partinin grup başkanvekilleri, Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik öngören Anayasa değişikliği teklifi ile Yükseköğretim Kanunu’nun ek 17. maddesinde değişiklik yapılmasını düzenleyen yasa teklifini, TBMM Başkanvekili Meral Akşener'e sundu. Teklifleri ‘hayırlı olsun’ diyerek alan Akşener, başkanlık makamının tekliflerin gereğini yapacağını söyledi.

Özerk mekanlar

Tekliflere türban serbestliğinin sadece üniversitelerde geçerli olacağını gösteren bir ifade de ekleyen AKP ile MHP, teklif gerekçesinde "Üniversite düzeyinde eğitim gören kişilerin, kendi kılık ve kıyafetleri konusunda tercih yapabilmelerinin, bireysellik, kimlik ve kişiliklerinin gelişmesi için kaçınılmaz bir gereklilik” olduğuna vurgu yaptı. Gerekçede, “Üniversiteler evrensel bilgi ve bilimin hür bir ortamda üretildikleri, özgür ve özerk mekanlardır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği, 'Fikri hür, vicdanı hür ve irfanı hür' nesiller, ancak kişilerin hiçbir gerekçeyle ayrıma tabi tutulmadığı ve eşit olarak yüksek öğrenim hakkından yararlanıldığı özgür üniversitelerde yetişebilir” ifadesi de yer aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, teklifle ilgili olarak ''Bizim üniversite kapısındaki kızlarımızın mağduriyetini gidermekten başka bir amacımız yok'' diye konuştu. MHP lideri Devlet Bahçeli de, düzenlemelerin yükseköğrenim kurumlarıyla sınırlı olacağını belirtirken, ilk ve ortaöğretim kurumlarının bunun dışında kalacağını, kamu kurumlarında hizmet verenlerin de bu düzenlemenin kapsamı dışında olacağını anlattı.

CHP yargı yolunda

Ana muhalefetteki CHP, AKP ile MHP’nin üzerinde uzlaştığı yasal değişikliklerin iptali için yargıya gitme sinyali verdi. Değişiklikler konusunda AKP ve MHP’li yöneticilerden bilgi aldıktan sonra bir açıklama yapan CHP TBMM Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, AKP ile MHP'nin, türban sorununu aşmak için birlikte çalışma yaptıklarını, gelinen noktada Anayasanın 42. maddesine "yüksek öğrenim" ifadesini eklediklerini anımsattı. Okay, değişiklikler üzerine AKP ile MHP’nin yeni eklemeler yapmasının ‘tam olarak anlaşamadıklarını’ gösterdiğini söyledi. Okay, Anayasa değişikliğinin TBMM'de kabul edilmesi halinde, CHP'nin demokratik süreçteki muhalefetini sürdüreceğini ve yargısal sürece taşıyacağını duyurdu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, türbanın siyasi amaçlarla dışarıdan Türkiye'ye dayatılan 'ithal' bir kıyafet, ‘yabancı bir üniforma’ olduğunu söyledi. Baykal düzenlemeyle türbanın devlet sisteminin içine doğru genişlemesinin önünün açıldığını öne sürdü.

Yine AKP ve MHP’li yöneticilerden bilgi aldıktan sonra konuşan DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, DSP’nin ‘inançlara saygılı, laiklik ilkesine sadık’ olduğunu belirtirken, bu konudaki ayrıntılı görüşlerini daha sona kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. İçli, Türkiye’nin sorunlarının ‘aceleye getirilmeden’ çözülmesinden yana olduklarını söyledi.

AKP ile MHP’nin üzerinde uzlaştığı formüle göre; üniversitelerde türban takmak isteyen öğrenciler, kimliklerini belli edecek şekilde yüzlerini açıkça göstermek ve başörtülerini çene altından bağlamak zorunda olacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG