Erişilebilirlik

Florida Önseçimleri


Amerika’da partilerin başkan adaylarının belirlenmesi sürecinde bugün Florida eyaletinde önseçim yapılıyor.

Florida Önseçimleri, Cumhuriyetçi Partililer için büyük önem taşıyor. Anketlere göre, Arizona Senatörü John McCain ve eski Massachusetts Valisi Mitt Romney önde gidiyor. Eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani ve eski Arkansas Valisi Mike Huckabee, üçüncülük için yarışıyorlar.

Eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani, bütün kampanyasını Florida önseçimlerine endekslemiş durumda. Giuliani, diğer eyaletlerde yapılan önseçimlere ağırlık vermediği için şu ana kadar önemli bir başarı sağlayamadı. Florida'da da önemli bir başarıya imza atamaması durumunda, Giuliani'nin adaylığı büyük zarar görmüş olacak.

Cumhuriyetçiler arasında, şu ana kadar, eski Massachusetts Valisi Mitt Romney Nevada, Michigan ve Wyoming eyaletlerinde yapılan önseçimleri; Arizona Senatörü John McCain, New Hampshire ve Güney Carolina eyaletlerindeki önseçimleri; eski Arkansas Valisi Mike Huckabee de Iowa önseçimini kazandı.

Florida’da Demokrat Partili seçmenler de sandık başına gidiyor. Ancak, Demokrat Parti'nin önseçim kurallarına uymadığı gerekçesiyle Demokrat Parti kurultayına Florida eyaletinden delege kabul edilmeyecek. Demokrat Partili seçmenler, tercihlerini belirtmek için bugün oy kullanıyorlar, ancak oylarının sayılmama ihtimali var.

Demokratlar arasında, şu ana kadar, New York Senatörü Hillary Clinton New Hampshire ve Nevada eyaletlerinde yapılan önseçimleri kazanırken, İllinois Senatörü Barack Obama Iowa ve Güney Carolina eyaletlerinde yapılan önseçimlerde birinci gelmişti.

Clinton Michigan eyaletinde yapılan önseçimi de kazandı – ancak bu önseçim de sayılmayacak. Eyalet, Demokrat Parti’nin önseçim kurallarına uymadığı gerekçesiyle, Ağustos ayında yapılacak Demokrat Parti Kurultayına Michigan eyaletinden delege kabul edilmeyecek.

Florida önseçimlerinden sonra adaylar, "Süper Salı" diye adlandırılan, 22 eyalette birden yapılacak olan önseçimlerde yarışacak. Bu önseçimler, 5 Şubat Salı günü yapılacak.

Amerika’da partilerin başkan adayları, eyaletlerde yapılan önseçimlerde elde edilen sonuçlar doğrultusunda, yaz aylarında yapılacak parti kurultaylarında seçiliyor.

XS
SM
MD
LG