Erişilebilirlik

Güney Carolina'da Obama'nın Zaferi


Demokrat Parti'nin başkan adayının belirlenmesinde yapılan önseçimlerde, Güney Carolina eyaletini Illinois Senatörü Barack Obama kazandı.

Illinois Senatörü Barack Obama oyların yüzde 55'ini; New York Senatörü Hillary Clinton oyların yüzde 27'sini; eski Kuzey Carolina Senatörü John Edwards ise oyların yüzde 18'ini aldı.

Güney Carolina eyaletindeki kayıtlı Demokrat Partililerin yarısı siyah. Bu gerçeğin önseçim sonuçlarında etkili olduğu tahmin ediliyor.

Önseçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra Clinton Obama'yı arayarak seçim zaferini kutladı.

Demokratlar arasında, şu ana kadar, New York Senatörü Hillary Clinton New Hampshire ve Nevada eyaletlerinde yapılan önseçimleri kazanırken, İllinois Senatörü Barack Obama Iowa eyaletinde yapılan önseçimde birinci gelmişti.

Clinton Michigan eyaletinde yapılan önseçimi de kazandı – ancak bu önseçim sayılmayacak. Eyalet, Demokrat Parti’nin önseçim kurallarına uymadığı gerekçesiyle, Ağustos ayında yapılacak Demokrat Parti Kurultayına Michigan eyaletinden delege kabul edilmeyecek.

Adaylar Florida Önseçimlerine Hazırlanıyor

Amerika'da partilerin başkan adaylarının belirlenmesi için yapılan önseçimler tüm hızıyla sürüyor. Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili adaylar, Florida eyaletindeki önseçimlere hazırlanıyor. Florida önseçimleri Salı günü yapılacak.

Demokrat Parti'nin önseçim kurallarına uymadığı gerekçesiyle Demokrat Parti kurultayına Florida eyaletinden delege kabul edilmeyecek.

Florida eyaletindeki önseçimler Cumhuriyetçi Partililer için büyük önem taşıyor. Anketlere göre, Arizona Senatörü John McCain ve eski Massachusetts Valisi Mitt Romney Florida eyaletinde önde gidiyor. Florida Valisi Charlie Crist, McCain'e destek verdiğini açıkladı.

Eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani, bütün kampanyasını Florida önseçimlerine endekslemiş durumda. Giuliani, diğer eyaletlerde yapılan önseçimlere ağırlık vermediği için şu ana kadar önemli bir başarı sağlayamadı. Florida'da da önemli bir başarıya imza atamaması durumunda, Giuliani'nin adaylığı büyük zarar görmüş olacak.

Cumhuriyetçiler arasında, şu ana kadar, eski Massachusetts Valisi Mitt Romney Nevada, Michigan ve Wyoming eyaletlerinde yapılan önseçimleri; Arizona Senatörü John McCain, New Hampshire ve Güney Carolina eyaletlerindeki önseçimleri; eski Arkansas Valisi Mike Huckabee de Iowa önseçimini kazandı.

Florida önseçimlerinden sonra adaylar, "Süper Salı" diye adlandırılan, 22 eyalette birden yapılacak olan önseçimlerde yarışacak. Bu önseçimler, 5 Şubat Salı günü yapılacak.

Amerika’da partilerin başkan adayları, eyaletlerde yapılan önseçimlerde elde edilen sonuçlar doğrultusunda, yaz aylarında yapılacak parti kurultaylarında seçiliyor. 2008 Başkanlık Seçimleri, 4 Kasım Salı günü yapılacak.

XS
SM
MD
LG