Erişilebilirlik

Güney Carolina Önseçimi


Demokrat Parti'nin başkan adayının belirlenmesi sürecinde Amerika'nın Güney Carolina eyaletinde önseçim yapılıyor.

Anketlere göre, Güney Carolina'da, Illinois Senatörü Barack Obama, New York Senatörü Hillary Clinton'un önünde. Güney Carolina doğumlu olan eski Kuzey Carolina Senatörü John Edwards ise üçüncü konumda.

Obama, Güney Carolina eyaletinde yaşayan siyah Amerikalıların büyük çoğunluğunun desteğine sahip. Bu eyaletteki kayıtlı Demokrat Partililerin yarısı siyah. Bu nedenle önseçimlere katılım oranının yüksek olması bekleniyor.

Demokratlar arasında, şu ana kadar, New York Senatörü Hillary Clinton New Hampshire ve Nevada eyaletlerinde yapılan önseçimleri kazanırken, İllinois Senatörü Barack Obama Iowa eyaletinde yapılan önseçimde birinci gelmişti.

Clinton Michigan eyaletinde yapılan önseçimi de kazandı – ancak bu önseçim sayılmayacak. Eyalet, Demokrat Parti’nin önseçim kurallarına uymadığı gerekçesiyle, Ağustos ayında yapılacak Demokrat Parti Kurultayına Michigan eyaletinden delege kabul edilmeyecek.

Adaylığını pekiştirmesi için Senatör Obama'nın Güney Carolina eyaletinde yapılan önseçimi kazanması büyük önem taşıyor.

Amerika’da partilerin başkan adayları, eyaletlerde yapılan önseçimlerde elde edilen sonuçlar doğrultusunda, yaz aylarında yapılacak parti kurultaylarında seçiliyor.

XS
SM
MD
LG