Erişilebilirlik

Clinton da Ermenilere Destek Verdi


Demokrat Parti başkan aday adaylarından Senatör Hillary Clinton da Ermeni iddialarına destek verdiğini açıkladı.

Demokrat Partili başkan aday adaylarından Senatör Barack Obama, geçen hafta, Ermeni soykırımı iddialarına destek verdiğini açıklamıştı. Demokrat Parti içinde, Obama'nin rakibi olan Senatör Hillary Clinton da Ermeni lobi kuruluşlarına mesaj göndererek, başkan seçildiği takdirde, "Ermeni soykırımını tanıyacağını" duyurdu.

Clinton, 2002 yılından bu yana Amerikan Kongresi'ne sunulan Ermeni tasarılarına destek veriyor. Ancak, Ekim ayında Boston Globe gazetesine verdiği demeçte, 'Türkiye’nin tepkisi de göz önünde bulundurulmalı' demişti.

Amerika'daki Ermeni lobisi, bu konuda, partilerin başkan adaylarından destek bulmak için yoğun bir kampanya yürütüyor. Genelde Amerikalı politikacılar, Ermeni diasporasının oylarını alabilmek için tasarıya destek vereceklerini açıklıyor.

Başkan George Bush da, 2000 yılında, Texas valisiyken 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemişti. Ancak, başkan seçildikten sonra bu tutumunu değiştirdi. Clinton ve Obama'nın da - seçildikleri takdirde - tutumlarını değiştirip değiştirmeyeceklerini zaman gösterecek.

Senatör Joseph Biden Tasarıya Destek Verdi

Bu arada, Amerikan Senatosu'nda görüşülmeyi bekleyen Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarıya Senato Dışilişkiler Komsiyonu Başkanı Senatör Joe Biden da destek verdi.

Senato'da görüşülmeyi bekleyen 106 sayılı tasarıyı 33 Senatör destekliyor.

Senatör Joseph Biden, Iowa eyaletindeki önseçimlerden sonra başkan adaylığından çekilmişti.

Bu arada, Ermeni iddialarına ilişkin tasarının bir benzeri de Temsilciler Meclisi'nde görüşülmeyi bekliyor. Temsilciler Meclisi'ndeki 106 sayılı tasarıyı da 211 milletvekili destekliyor.

Ermeni soykırımı iddialarında ilişkin 106 sayılı tasarı, 10 Ekim tarihinde Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilmişti. Tasarının Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilmesine Türkiye büyük tepki göstermiş; ardından da Bush Yönetimi, Amerika Savunma ve Dışişleri Bakanlıkları, basın ve dış politika uzmanları tasarının Genel Kurul'da oylanmaması çağrısında bulunmuştu. Bunun üzerine tasarıyı hazırlayan milletvekilleri, tasarının Genel Kurul’da oylanmasının ertelenmesini istemişti.

XS
SM
MD
LG