Erişilebilirlik

25 Ocak Amerikan Basınından Özetler


New York Times AKP hükümetinin Türk Ceza Kanunu'n 301. maddesinde değişikliğe hazırlandığını hatırlatıyor ve Türkiye’de ifade özgürlüğünün önündeki tek yasal engelin bu madde olmadığını da ekliyor. Sabrina Tavernise’ın haberinde, Türkiye’de ifade özgürlüğü önündeki sınırların kaldırılmasına karşı çıkan kesimlerin gücüne de dikkat çekiliyor:

Konu ifade özgürlüğü olunca, Türk halkının büyük bir kısmı sınırlama getirilmesini savunuyor. Resmi tarihteki milliyetçi tabular, devlet tarafından olduğu kadar toplumun geniş kesimleri tarafından da destekleniyor. Ancak sürpriz bir biçimde, devletin laik muhafızları tarafından ciddi bir tehdit olarak görülen Müslüman dindar sınıf, bu yasal engelleri azaltmak için harekete geçmiş bulunuyor. Batılı değerleri savunur gözüken ancak bu değerlerin beraberinde getireceği özgürlüklere şüpheyle yaklaşan seçkinler ise, aşırı uçları kışkırtarak bu dindar sınıfı engellemeye çalışıyor.

Boston Globe İsrail’in Hamas’ı cezalandırmak için bütün Gazze’yi abluka altına almasını eleştiriyor. Gazete, bu uygulamanın hem insanlık dışı olduğunu hem de İsrail’in çıkarlarına hizmet etmediğini savunuyor:

Hamas, Refah’taki sınırı yıkarak ve Hüsnü Mübarek’i sınırları açmaya zorlayarak, Mısır ve İsrail’in Gazze’yi bir açık cezaevine dönüştürme politikasına karşı kendi yönetimi altındaki Filistinlileri savunan bir konuma yükseldi. İsrail başbakanı Ehud Olmert, Mısır devlet başkanı Hüsnü Mübarek ve El Fetih lideri Mahmut Abbas, Gazzelileri Hamas’ın kollarına atmak yerine onları kucaklayacak politikalar geliştirmelidir. Yöneticilerin tavrını değiştirmek için bütün bir halkı cezalandırmanın istene sonucu verdiği pek görülmemiştir.

USA Today Başkan Bush’la Kongrede çoğunluğu elinde tutan Demokratlar'ın ekonomik önlemler paketi üzerinde uzlaşmasını olumlu ancak yetersiz bir adım olarak değerlendiriyor. Yapılan yorumda, hazırlanan paketin sıkıntıları azaltacağı ancak ekonomideki genel sorunları çözmeyeceği vurgulanıyor:

Başkan Bush’la Kongredeki Demokratların, tam da seçim döneminde kendi aralarındaki farklılıkları böylesine hızlı bir biçimde bir kenara bıraktıklarını görmek çok şaşırtıcı bir gelişme. Perşembe günü açıklanan teşvik paketi dar gelirlileri rahatlatacak, işverenler üzerindeki vergi yükünü azaltacak ve konut sektöründeki durgunluğu canlandıracak önlemler içeriyor. Keşke yöneticilerimiz, seçim öncesinde seçmenlere bu tür hediyeler dağıtma konusunda gösterdikleri hassasiyeti, bütçe açıkları gibi ülkenin uzun vadeli sorunlarını çözme konusunda da gösterebilseydi.

Los Angeles Times Afganistan’da işlerin kötüye gittiğini belirtiyor ve Amerika’nın NATO’daki müttefiklerinin desteğini kaybetmeye tahammülü olmadığı görüşüne yer veriyor. Gazete, Afganistan’da güvenliğin sağlanamaması durumunda büyük bir yenilgi yaşanacağı uyarısında bulunuyor:

Amerika, NATO’nun dağılmasını önlemek için daha fazla askeri sorumluluk üstlenmeyi ve Kanada ile İngiltere’nin askeri sorumluluklarının azalmasını kabullenmelidir. Buna karşılık Washington müttefiklerinden altyapının geliştirilmesi, ekonomik ve siyasi ilerlemenin sağlanması için daha fazla kaynak ayırmalarını istemelidir. Yolların yapılması, sulama olanaklarının artırılması, tarımsal destek kısacası insani bir takviye, Afganistan’da uzun vadeli bir barış ve istikrarın tek yoludur. Ayrıca bu yaklaşım NATO’yu da bir arada tutabilecek bir görevdir.





XS
SM
MD
LG