Erişilebilirlik

Karamanlis: 'Düşmanlıkları Unutalım'


49 yıl aradan sonra Türkiye’yi resmi düzeyde ziyaret eden ilk Yunanistan Başbakanı olan Kostas Karamanlis, Türk halkına “Düşmanlıkları unutalım” çağrısı yaptı.

Karamanlis, Ege’de ‘dostluk ve barış’ havası estiren Türkiye ziyaretinde, Yunan muhalefetinin olumsuz yaklaşımına karşın Anıtkabir’de, Mustafa Kemal Atatürk’ün mozelesine çelenk koyup, saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir özel defterini de imzalayan Karamanlis, deftere Yunanca Atatürk ve Venizelos’un barış çabasını anlatan bir cümle yazdı. Cümlesinde iki liderin geçmişin çatışma ve trajedilerinin iki halkın barış ve işbirliğine dayalı geleceğinin kurulması çabalarına engel olmasına izin vermeyecek karakterde olduğunu belirten Karamanlis, “Onlar siyasi cesaret, irade ve ileri görüşe sahiptiler” dedi.

“Geleceğe Bakalım”

Karamanlis, Ankara’da CHP lideri Deniz Baykal ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüştükten sonra Bilkent Üniversitesi’nde bir konferans da verdi. Konferansta verdiği mesajlarla Türk-Yunan dostluğunun güçlenmesine ilişkin kararlığını ortaya koyan Karamanlis, Kıbrıs sorununun çözülmesine ilişkin arzusunu yineledi. Karamanlis, “Tarihteki acıları, kötü deneyimleri unutup, geleceğimize bakalım. Düşmanlıkları unutalım” derken, Türkiye’nin AB üyeliği yolunda yaptığı reformlara sonuna kadar destek olacaklarını söyledi. Karamanlis, Türkiye’nin AB üyeliğinin Avrupa ülkelerini her açıdan güçlendireceğini de dile getirdi.

Karamanlis, Ankara temaslarının ardından geçtiği İstanbul’da ilk olarak Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret etti. Patrik Bartholomeos, Karamanlis ve beraberindekileri karşıladıktan sonra burada Rumca bir konuşma yaptı ve Karamanlis’in Türkiye ziyaretini ‘tarihi bir olay’ olarak niteledi. Başbakan Erdoğan ile Karamanlis’in iki komşu halkın yakınlaşması için çaba harcamalarının kendilerini sevindirdiğini dile getiren Bartholomeos, iki halkın aynı gökyüzü altında kardeşçe yaşaması için patrikhanenin de özel çabası olduğunu dile getirdi. Bartholomeos, “Barışçıl vatandaşlar olarak korunmaya ihtiyaç duymaktayız” derken, Karamanlis’in patrikhaneye desteğini kesmemesini istedi. Karamanlis, İstanbul’da halk arasında ‘kırmızı okul’ olarak bilinen Fener Rum Erkek Lisesi’ni ziyaret ettikten ve Başbakan Erdoğan ile birlikte Türk-Yunan iş forumuna katıldıktan sonra Türkiye’den ayrılacak.

XS
SM
MD
LG