Erişilebilirlik

Türkiye Yunanistan Başbakanını Ağırlıyor


Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’in Türkiye ziyareti bugün başlıyor. Son dönemdeki depremlerde birbirlerine yardım ederek ilişkilerini güçlendirmeyi başaran Türkiye ve Yunanistan, bu ziyaretle ilişkilerde ‘karşılıklı güven’ prensibine dayalı yeni bir sayfa açmayı hedefliyor.

Kostas Karamanlis, amcası Konstantin Karamanlis’in 1959 yılındaki ziyaretinden bu yana Türkiye’yi ziyaret eden ilk Yunan başbakanı olacak. Ankara’ya ayak bastıktan hemen sonra Başbakan Erdoğan’la görüşmek üzere başbakanlığa geçecek Karamanlis, Anıtkabir ziyaretinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ana muhalefetteki CHP lideri Deniz Baykal’la görüşmesini ise yarın gerçekleştirecek.

Karamanlis’in gündeminde Ege ve Kıbrıs sorunlarının Türkiye’nin AB üyeliği çerçevesinde değerlendirilmesi var. Rum kesiminde şubatta yapılacak seçimlerin ‘yeni bir fırsat’ olarak kullanılmasını düşünerek Kıbrıs’ta barış çabalarının hızlanması için Yunanistan’ın da katkısını isteyen Ankara, Karamanlis’ten bu konuda özel çaba bekliyor.

Ziyareti öncesinde Anadolu Ajansı’na demeç veren Karamanlis’in bu çaba için ‘açık destek’ vermesi, Ankara için ziyaretin önemini daha da artırdı. İkili ilişkilerin iyileşmesi için her türlü çabayı göstermeye hazır olduğunu belirten Karamanlis, Türkiye’nin AB üyeliğine desteğini de vurguladı. Kıbrıs sorununun ilişkilere ‘gölge’ düşürdüğünden yakınan Karamanlis, “Kıbrıs’ta kalıcılığı tam garantili olacak iki bölgeli, iki toplumlu federasyon öngören bir çözüme ulaşılmalıdır” dedi.

Karamanlis’in bu mesajının hemen yanında Türkiye’nin AB üyeliğini desteklerken, Türkiye’nin üyeliğin tüm koşullarını yerine getirmesini özellikle de Kıbrıs’ı tanımasını istediklerini söylemesi dikkat çekti. Karamanlis’in “sorunların sonsuza kadar sürmesine izin vermemeliyiz” sözleri ise Türkiye ile ortak sorun çözme konusunda kararlı olduğunun işareti olarak algılandı. “Yunanistan dost eli uzatıyor. Türk dostlarımızın da karşılık vermesini umuyorum” mesajının da, iki ülke için ortak motivasyon kaynağı olacağı belirtiliyor.

Karamanlis, 24 Ocak’ta geçeceği İstanbul’da patrikhaneyi ziyaret edecek ve Türk-Yunan İş Forumu’na katılacak. Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) tarafından düzenlenen forumda Başbakan Erdoğan ile tekrar biraraya gelmesi beklenen Karamanlis, 25 Ocak’ta Türkiye’den ayrılacak.







XS
SM
MD
LG