Erişilebilirlik

49 Yıl Aradan Sonra Resmi Ziyaret


Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye’den Avrupa Birliği’ne üye olabilmek için yükümlülüklerini yerini getirmesini istedi. Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la ortak bir basın toplantısı düzenleyen Karamanlis, Türkiye’yi Kıbrıs Rum yönetimiyle ilişkilerini düzeltmeye de çağırdı. Karamanlis, Heybeli Ada Ruhban Okulunun açılması çağrısında da bulundu.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın resmi davetlisi olarak eşi Natassa ile birlikte Ankara’ya gelen Karamanlis’in 3 günlük Türkiye ziyareti karşılıklı jestlerle başladı. Ankara’ya gelmeden önce Türk-Yunan dostluğunun güçleneceğine ilişkin demeç veren Karamanlis’i, Ankara Esenboğa Havaalanı’nda Dışişleri Bakanı Ali Babacan eşi Zeynep Babacan’la birlikte karşıladı. Babacan çiftinden çiçekler alan Karamanlis, başbakanlıkta kendisi için düzenlenen karşılama töreninde askerleri Türkçe ‘Merhaba Asker’ diyerek selamladı. Karamanlis'e Yunanca 'Efharisto Parapoli' diyerek Türkiye'yi ziyaretinden ötürü teşükkür edip 'hoşgeldin' diyen Erdoğan, Karamanlis'ten de Türkçe 'hoşbulduk' karşılığını aldı.

Kıbrıs Çözümü

Karamanlis ve Erdoğan’ın gündeminde iki ülke arasındaki kıta sahanlığı anlaşmazlığından kaynaklananlar başta olmak üzere Kıbrıs ve Heybeliada Ruhban Okulu’yla ilgili sorunlar vardı.

İki lider, düzenledikleri ortak basın toplantısında bu sorunların çözümünde ortak anlayış geliştireceklerini belirtseler de, temel pozisyonlarını koruduklarınına ilişkin mesajlar verdiler.

Başbakan Erdoğan, 'dostum' diye seslendiği Karamanlis'ten öncelikle Kıbrıs sorununun çözümü için adım beklediklerini dile getirdi. 2008'in Kıbrıs sorununun çözümü için önem taşıdığına inandığını anlatan Erdoğan, Rum kesimindeki seçimlerden sonra tarafların çözüm için garantör ülkeler eşliğinde masaya oturabileceklerini, bunun için de Karamanlis'in adım atabileceğini söyledi.

"Kıbrıs konusunda siyasetimiz net" diyen Karamanlis ise adada birleşmenin zamanının geldiğini, çözümün BM Güvenlik Konseyi ve AB kararları çerçevesinde gerçekleştirilmesini istediklerini dile getirdi.

Ege'nin 'barış denizi' olması konusunda Karamanlis'le aynı düşüncede olduklarını belirten Erdoğan, "Ülkelerin birbiri için tehdit oluşturduğu bir dünya, küresel barışa hizmet etmez" dedi. Karamanlis de, AB içinde beraber olmayı düşünen iki ülke arasında gerginliğin anlamsız olacağını söyleyerek Erdoğan’a destek verdi. Karamanlis, “İlişkilerimizde yeni bir sayfa çevirmenin zamanı geldi” derken, Erdoğan Ege sorunlarının çözümüne dönük taraflar arasında sürdürülen görüşmelerin hızlandırılması konusunda anlaştıklarını dile getirdi.

Karamanlis’in bu noktada Ege'deki kıta sahanlığı sorununu çözmek için Lahey Adalet Divanı'na başvuru hakkını kendilerinde gördüklerini, bu hakkın da uluslararası hukuktan kaynaklandığını söylemesi dikkat çekti.

“Önce kriter” Karamanlis, Türkiye'nin AB'ye adaylık sürecini desteklediklerini belirtirken, Türkiye’nin önce üyelik kriterlerini yerine getirmesini söyledi ve bu kapsamda Türkiye’den beklentilerini sıraladı. “Azınlık haklarının korunmasını' ve Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasını” isteyen Karamanlis, Türkiye’nin bu istekleri yerine getirmesi durumunda AB’ye giriş ‘pasaportu’nu eline alacağını dile getirdi.

Azınlık haklarının korunacağı konusunda Karamanlis’e söz veren Erdoğan, bunun karşılığında Batı Trakya’daki Türk azınlığın da sorunlarının bitmesini istedi. Erdoğan, 1972’de kapatılan Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için de çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

Karamanlis, Ankara’da Anıtkabir özel defterini imzalayıp, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve CHP lideri Deniz Baykal’la görüştükten sonra temaslarını İstanbul’da sürdürecek. İstanbul’da patrikhaneyi ziyaret edecek Karamanlis, Türk-Yunan iş forumuna da Başbakan Erdoğan’la birlikte katılacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG