Erişilebilirlik

Doktorlardan Uyarı:Zayıflama İlaçlarına Dikkat


Kilo vermek isteyenlerin başvurduğu en kolay çözümlerden biri zayıflama hapları. Ancak uzmanlar bu hapların yan etkilerine dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Reklamda zayıflamak için yaşam tarzının değiştirilmesine ya da rejim yapılmasına gerek olmadığı öne sürülüyor. Doktorlar bu tip diyet ilaçlarına karşı temkinli yaklaşmanın önemine değiniyor.

Diyet uzmanları “Duyduğunuz şey gerçek olamayacak kadar iyiyse, muhtemelen gerçek değildir” diyor. Lipozen aslında içinde fiber içeren bir hap. Hapı aldığınızda tokluk hissi uyanıyor ve daha az yeme isteği duyuyorsunuz. George Washington Üniversitesi uzmanlarından Dr. Arthur Frank kilo vermenin mucizevi bir yolu olmadığını söylüyor.

Frank, “Yıllarca gizli bir sır olarak kalmış mucizevi çareler aramayın, çünkü yok. Böyle bir şey olsaydı öncelikle bizim haberimiz olurdu. Böyle bir haber bütün gazetelerin baş sayfalarında olurdu. Herkes bu yöntemi kullanıyor olurdu ve reklam için bu kadar çok para harcanmazdı” şeklinde konuşuyor.

Diyet uzmanı Doktor David Heber de aynı fikirde. Heber, “Diyet ve egzersiz yapmadan kilo veremezsiniz” diyor. Amerika Ticaret Komisyonu, Lipozen’i üreten firma dahil olmak üzere kasıtlı olarak yanıltıcı reklam yapan şirketlere cezalar verdi. Komisyon yetkilisi Mary Engle anlatıyor: “Ticaret Komisyonu reklamların doğru olmasını, yanıltıcı bilgiler içermemesini ve bilimsel gerçeklere dayanmasını öngörür.”

Arthur Frank ise, reklamlar konusunda şunları söylüyor: “Söyledikleri çok kaygı verici. Yeme alışkanlıklarınızı yaşam şeklinizi değiştirmeyeceksiniz diyorlar. Bu kesinlikle doğru değil. Bu şekilde kilo veremezsiniz.”

Federal Gıda ve İlaç Dairesi’nce onaylı, reçetesiz satılan Alli adlı diyet hapının üreticileri, kullanıcıları, yağlı yiyecek tüketmemeleri ve egzersiz yapmaları konusunda uyarıyor. Sonuçta kilo vermek yine iradeye ve doktor tavsiyelerine uymaya bağlı.

XS
SM
MD
LG