Erişilebilirlik

Vardiyalı Çalışanlarda Kanser Riski Yüksek


Dünya Sağlık Örgütü gece nöbeti tutan kişilerde ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceği gerçeğini doğruladı. Örgüt uzmanlarına göre herkes uyurken uyanık olmak, sağlık açısından son derece zararlı. Dünya Sağlık Örgütü kansere yakalanma riskinin arttığı meslekleri de belirledi.

Örgüte göre Amerika ve Avrupa’da işgücünün yüzde 15 ila 20’si gece nöbeti tutuyor ya da vardiyalı çalışıyor. Bu çalışanların çoğu sağlık, üretim, haberleşme, basın-yayın, ulaşım sektörlerinde ya da polis ve itfaiye teşkilatında görevli. Araştırmaya göre itfaiyeciler rutin olarak yanıcı maddelere maruz kalıyor ve bu maddelerin büyük çoğunluğu kanserojen. Kanserojen maddelere maruz kalma süresi az da olsa bu, riski azaltmıyor. Testis ve prostat kanserleriyle Hoçkin hastalığı dışındaki lenf kanserleri, itfaiyeciler arasında daha sık görülüyor.

Uzmanlara göre ise gece ışığa maruz kalmak da insan bedeninin, “sirkadiyen ritmi” adı verilen, uyku ve uyanık kalma döngüsünü değiştiriyor. Sirkadiyen ritmi, geceleri beyinde melatonin adlı maddenin üretilmesini sağlıyor. Hormonların salgılanmasını ve bunun zamanlamasını kontrol eden melatonin, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve antioksidan etkisi yapıyor. Gece uykusu alınmadığı zamansa melatonin salgılanması azalıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nun raporuna kadar gece çalışmakla kansere yakalanma riski arasındaki ilişki kanıtlanmamıştı. Ancak şimdi başka araştırmalar da gece vardiyası ya da nöbetinde çalışmakla meme, prostat ve bağırsak kanserine yakalanma riskinin artması arasındaki ilişkiyi doğruluyor. Araştırmalar ayrıca hostesler ve gece nöbetinde çalışan kadınlar arasında meme kanserine yakalananların sayısının arttığını gösteriyor. Hava ulaşım sektöründe çalışanlar, farklı saat dilimlerine seyahat ettikleri için bu kişilerin sirkadiyen ritimlerindeki bozukluk daha sık oluyor.

XS
SM
MD
LG