Erişilebilirlik

Medvedev'den Putin'e Destek


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in devlet başkanı olması için destek verdiği Dmitri Medvedev, Putin’in Mart’ta yapılacak başkanlık seçimlerinden sonra başbakan olması gerektiğini söyledi. Şu anda başbakan yardımcısı olan Dmitri Medvedev, bu açıklamayı Putin’in desteğini aldığı günün hemen ardından yaptı.

Dmitri Medvedev bu güne kadar ilgi odağı olmuş bir siyasetçi değil. Medvedev Putin’in istediği gibi cumhurbaşkanı seçilse bile Rusya’nın, Putin’in çizdiği yolda ilerlemesi gerektiğini söylüyor. Politika Araştırmaları Enstitüsü’nün kurucularından, Rusya uzmanı Marcus Raskin, “Medvedev kukla bir devlet başkanı olmasa bile Rusya’da büyük değişimler beklemiyorum” yorumunda bulunuyor.

Eski bir hukuk profesörü olan Medvedev, 2000 yılında Putin’in cumhurbaşkanlığı kampanyasını yürüttü. Medvedev, Rus devlet doğal gaz şirketi Gazprom’un da başkanı. Marcus Raskin’a göre, Medvedev’in en önemli özellikleri çok zeki olması, esprili kişiliği ve bir işin başına nasıl gelebileceğini iyi bilmesi. Medvedev, kendisiyle ve kendisi için çalışanların sevgisini kazanmış bir siyasetçi. Putin’in, KGB’nin, ordunun ve güvenlik güçlerinin Medvedev’e olan güveni sonsuz.

Amerikan Üniversitesi ve Georgetown Üniversitesi’nde profesör olan Ethan Burger KGB’de hiç deneyim kazanmamış bir ismi seçmesini, Putin’in kendi izini bırakmaya çalışması olarak görüyor. Burger, “Medvedev Putin’in desteğini, devlet başkanlığı koltuğuna, en zayıf kişinin oturtulması niyeti sayesinde aldı. Medvedev’in, Rusya’da seçimler yapılmayacakmış gibi şimdiden cumhurbaşkanı olarak görülmesi çok ilginç” diye konuşuyor.

Medvedev’in Sovyet döneminin bir ürünü olmadığını hatırlatan Profesör Burger, akıcı İngilizce konuşan Medvedev’in aynı zamanda kültürlü ve ince bir kişi olduğunu söylüyor. KGB deneyimi olmayan Medvedev’in bu konuda Putin’e bağımlı olacağının altını çizen uzman, enerji alanındaki deneyimlerininse Medvedev için çok önemli olduğunu söylüyor. Burger’a göre, dünyanın en büyük doğal gaz firmasının başındaki Medvedev, bu alandaki deneyimleriyle uluslararası ekonomi konusunda derin bilgiye sahip.

Medvedev’in Rusya için çok liberal bir lider olduğunu söyleyen Burger, yeni cumhurbaşkanı adayının ekonomik konularda da reform yanlısı olduğunu vurguluyor. Ancak Ethan Burger da Marcus Raskin de, Rusya’nın Medvedev’le birlikte içte ve dışta büyük değişikliklere imza atmasını beklemiyor.

XS
SM
MD
LG