Erişilebilirlik

Obama Ermeni İddialarına Destek Verdi


Amerika'da Demokrat Parti'nin önde gelen başkan aday adaylarından, Illinois Senatörü Barack Obama, başkan olduğu takdirde, 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyeceğini söyledi.

Senatör Obama, hafta sonunda yayınladığı açıklamada, "Başkan olarak, Ermeni soykırımını tanıyacağım" ifadesini kullandı. Obama'nın açıklaması Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi tarafından memnunlukla karşılandı.

Senatör Obama, Başkan olduğu takdirde Ermenistan’a Türkiye ve Azerbaycan tarafından uygulanan ambargoya son vermeye çalışacağını belirtti. Obama, Karabağ sorununa herkes tarafından kabul edilir kalıcı bir çözüm bulmaya çalışacağını, bu çabaların, Amerika’nın kuruluş ilkeleri arasında yer alan demokrasi ve 'kendi geleceğini tayin etme' prensipleri esasında olacağını söyledi. Senatör Obama, başkan olduğu takdirde, Ermenistan’a yapılan yardımların da süreceğini kaydetti.

“Ermeni soykırımını tanıyacağını” belirten Obama, 'soykırım' ifadesini kullandığı gerekçesiyle görevinden alınan Amerika’nın eski Erivan Büyükelçisi John Evans’a verdiği desteği yineledi.

Amerika'daki Ermeni lobisi, bu konuda, partilerin başkan adaylarından destek bulmak için yoğun bir kampanya yürütüyor. Hatta Ermeni lobisi, adaylardan aldığı işaretler doğrultusunda, Ermeni asıllı Amerikalı seçmenleri yönlendirmeye gayret ediyor.

Demokrat Partili başkan aday adayı Senatör Hillary Clinton da Senato'ya geçen yıl sunulan Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarıya destek vermişti.

Genelde Amerika’da siyasetçiler, Ermeni toplumunun oylarını alabilmek için tasarıya destek vereceklerini açıklıyor. Başkan Bush da, 2000 yılında, Texas valisiyken 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemişti. Bush, başkan seçildikten sonra bu tutumunu değiştirdi.

XS
SM
MD
LG