Erişilebilirlik

Müşerref Sarkozy ile Görüştü


Pakistan devlet başkanı Pervez Müşerref, Paris’te Fransa cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile biraraya geldi.

Görüşmede Pakistan’ın teröre karşı verdiği savaş başta olmak üzere çeşitli konuların ele alındı.

Müşerref, daha önce Dışpolitika Enstitüsünde yaptığı konuşmada islamcı militanların Pakistan’da iktidarı ele geçirme şansı bulunmadığını belirterek nükleer silahları ele geçirecekleri korkusunun yersiz olduğunu savundu.

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Brüksel’den Paris’e geçerek Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüştü ve yönetimine destek istedi.Toplantının ardından Elysee Sarayı’ndan Pakistan’a terörle mücadele konusunda destek verileceği açıklanırken, Müşerref “Sarkozy gerçek bir dost, Pakistan’ın içinde bulunduğu durumu iyi anladı” diyerek Paris’ten memnun ayrıldı.

Pakistan Devlet Bakanı Müşerref, dün Brükselde yaptığı görüşmenin ardından bugün de Paris’teydi. Pariste önce, Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IFRI) de konferans veren Müşerref, resmi olarak atom bombası bulunduran tek müslüman ülke olan Pakistan’ın istikrarsızlığa sürüklenmesinin risklerini anlattı.

Ardından France 24 Televizyonu’na röportaj veren Pakistan lideri, « Nükleer bombalar kötü ellere düşmemelidir. Bize terörle mücadelede destek verin” dedi. Pakistan’nın bir muz cumhuriyeti ya da afrika ülkesi gibi algılanmaması gerektiğini, güçlü bir ordusu ve devlet düzeni olduğunu vurgulayan Müşerref terörle mücadele ve sınır güvenliği konusunda da son derece başarılı önlemler aldıklarını vurguladı.

Asıl hedeflerinin dağda bir grup militandan ibaret El Kaide örgütü değil, Pakistan’ın Kuzey Doğu’sundaki aşiret bölgesinde yuvalanan Taliban güçleri olduğunu anlatan Müşerref, Pakistan’daki taliban güçlerinin de NATO güçlerine karşı operasyonlarda burayı arka planı olarak kullandığını açıkladı. Müşerref Brüksel’de olduğu gibi Paris’te de, 18 Şubat’ta yapılacak şeçimlerin şeffaflık içinde geçeceği, seçimlerin yasal geçmesi için her türlü önlemin alınacağı sözünü yineledi. Müşerref, kendisine yönelik saldırı ihbarlarına ilişkin olarak da, “kadere inandığını ve bu konuda kaderin karar vereceğini” söyledi. Konuşmasının sonunda Müşerref, Fransa’dan, talibana zemin hazırlayan aşiretlerin yoğun olduğu kuzeybatı bölgesine sosyal ve ekonomik yardım yapmasını istedi.|

Ardından Elysee Sarayı’na geçerek Sarkozy ile görüşen Müşerref, Sarkozy’den umduğu desteği aldı. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, “Fransa’nın, Pakistan’a terörle mücadelede her türlü yardımı yapmaya devam edeceğini, Pakistan’daki istikrarın ve demokrasinin daha da yerleştirilmesinin bütün dünyanın çıkarına olduğu” belirtildi. Müşerref de 45 dakika süren görüşmenin ardından yaptığı kısa açıklamada, “Belirtmeliyim ki, Sarkozy gerçek bir dost. Pakistan’daki durumu ve vermemiz gereken mücadeleyi çok iyi anladı” dedi.

Pakistan’da muhalif lider Benazir Butto’nun öldürülmesinin ardından seçimler 18 Ocak’a ertelenmişti. Şimdi Müşerref Avrupa turunda batıdan destek isteyerek karşısında « Benim alternatifim islamcılar, onların iktidara gelmesini istemiyorsanız beni destekleyin » diyor. Müşerref destek turuna önce Davos ekonomik zirvesi için İsviçre’de, ardından da İngiltere’de devam edecek.

XS
SM
MD
LG