Erişilebilirlik

Siyah Seçmenlerin Önemi


Amerika Başkanlık yarışında Demokrat Parti adaylarının belirlenmesinde siyah seçmenler önemli rol oynayacak. Şu anda önde giden adaylardan ikisi bu seçmenler için çok önemli. Bunlardan biri beyazların büyük destek verdiği siyah aday Barack Obama, diğeri de siyahların büyük destek verdiği beyaz kadın aday Hillary Clinton. Önümüzdeki günlerde Demokrat aday adayları, siyah seçmenlerin çoğunlukta olduğu eyaletlerde önseçimlere katılacak. Bu önseçimlerden biri de Cumartesi günü Güney Carolina eyaletinde gerçekleşecek.

Siyah seçmenler bugüne kadar özellikle Demokrat Parti başkan adaylarının belirlenmesinde önemli rol oynadı. Washington’daki Howard Üniversitesi Siyaset Bilimi profesörü Lorenzo Morris “1940’larda Başkan Roosevelt’in seçilmesinden bu yana, siyah seçmenlerden oy almadan iktidara gelen tek bir Demokrat Partili başkan olmadı. Bir tek istisna 1964’te Başkan Johnson oldu,” diye konuşuyor.

Profesör Morris, siyah Amerikalı seçmenlerin yüzde 90’ının Demokrat Parti’ye destek verdiğini ve seçime katılım oranının da 1980’lerden bu yana arttığını söylüyor. Dinadamı Jesse Jackson, siyah başkan aday adayı olarak 1984 seçimlerinde yarışmış ve oyların yüzde 21’ini almıştı. 1988’de yine adaylık yarışına giren Jackson, 13 önseçimi kazanmış ve 7 milyon oy toplamıştı.

Siyasi uzmanlara göre siyah seçmenlerin tercihi bu seçimde de çok önemli. Son kamuoyu yoklamalarında Demokratların Cumhuriyetçilerin önünde olması da, siyahların etkisini güçlendirebilir. Washington’daki Siyasi ve Ekonomik Çalışmalar Merkezi uzmanı David Bositis “Siyahlar bazı kilit eyaletlerde önemli seçmen kitlesine sahip ve seçim sonucunu değiştirmeleri mümkün. Missouri, Ohio ve Florida gibi eyaletlerde güçlüler. Eğer Demokratlar bu eyaletleri alırsa, adayları da muhtemelen başkan seçilir," diyor.

Bu da, önde gelen Demokrat Parti adayları, Senatör Hillary Clinton ve Barack Obama için iyi haber. İki aday da özellikle bu kilit eyaletlerde siyah seçmenlerin oyunu almak için çalışıyor.

Howard Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Kurt Schmoke, 1987 yılında Maryland eyaleti Baltimore kentinin ilk siyah belediye başkanı seçildi. Schmoke, “Siyah seçmenler sanıyorum çok sayıda adaydan etkilenmiş durumda. Ama Obama’nın adaylığı bu yarışa yeni bir heyecan ekledi. Bütün siyah seçmenlerin Barack Obama’ya oy vereceğini söylemiyorum, ama Obama’nın adaylığı, mevcut siyasi ortama çok farklı bir heyecan kattı,” diyor

Uzmanlar, Obama’nın Demokrat Parti adaylığını kazanmasının, Kasım ayındaki başkanlık seçimine katılacak siyah seçmenlerin sayısında patlama yapabileceğini düşünüyor. Ancak Demokrat aday kim olursa olsun, Beyaz Saray’a giden yolda siyahlardan alacağı desteğin büyük önem taşıdığı bir gerçek.
XS
SM
MD
LG