Erişilebilirlik

El Kaide'den Fransa'ya Tehdit


El Kaide’den, dış politikasını değiştiren Fransa’ya tehdit yağıyor. Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in Avrupa ziyareti nedeniyle kırmızı alarma geçen Fransa’ya son tehdit de El Kaide üyesi ve “kara dul” olarak bilinen Fatiha Mejjati’den geldi. Fransız Le Parisien Gazetesi’ne demeç veren , Fransa’yı ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi açıkça tehdit ederek, “Fransa çok yakında cezalandırılacak” dedi.


Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Körfez krizi sırasında barıştan yana tavır koyarak ülkesini Irak’taki karmaşadan uzak tutmuş, Irak’tan İkiz kuleleler ile İngiltere ve İspanya’ya kadar sıçrayan saldırılardan da ülkesini korumuştu. Yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin iktidara gelmesiyle değiştirdiği dış politika yaklaşımı, Amerika’ya yakın durması ve İran’a meydan okuması, Fransa’yı da El Kaide’nin bir numaralı hedefi haline getirdi.

Dünyadan pekçok istihbarat birimi, El Kaide’nin Fransa’ya büyük bir saldırı yapılacağı uyarısını Fransız istihbaratına ulaştırırken, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in dün başladığı Avrupa ziyaretiyle saldırı istihbaratları da arttı. El Kaide’nin « Kara Dulu » olarak bilinen Fatiha Mejjati ise, açıkça Fransa’yı üstelik de bir Fransız Gazetesine demeç vererek tehdit etti.

Fas kökenli Fatiha Mejjati, 2004’te İspanya’ya yapılan büyük El-Kaide saldırısının beyni olarak bilinen Kerim Mejjati’nin eşi. Fas’ta laik bir genç kızken, Irak’ın işgali nedeniyle kapanmaya karar veren ve ailecek Afganistan’a göçen Fatiha, sadece gözünü gösteren kara bir çarşafla baştan aşağa siyaha büründüğü için de bazıları onu « Kara Dul » diye çağırıyor.

Mejjati, Fransız Le Parisien Gazetesi’ne dün verdiği demeçte, çekinmeden, açıkça, Amerika’ya yakınlığı nedeniyle Fransa’nın çok yakında cezalandırılacağını söyledi. Fransa’nın artık hoş görülmeyecek ve korunmayacağını Nicolas Sarkozy’nin de, George Bush’un ikizi haline geldiğini sözlerine ekleyen Mejjati “Fransa’nın Chirac dönemindeki politik bağımsızlığı artık yok. Dolayısıyla artık öncelikli hedeftir. Kadınlar ve çocuklar birincil kurbanlar. Nerede batının hani sözüm ona ahlakçı insan hakları örgütleri? Tıpkı sizin dediğiniz gibi rüzgar eken fırtına biçecek” dedi.

Fransız askeri gücünün hala islamın kutsal toprakları Afganistan’da bulunduğunu, Fransa’nın Amerika ile işbirliğine giriştiğini, Sarkozy’nin Afganistan’ı ziyaret edip Suudi Arabistan’a silah sattığını belirterek, “Eğer savaş yaparsanız, savaş bulmaya da hazırlıklı olmanız gerekir. Barış içinde yaşabilirdiniz ama bu politika sizi tehlikeli biçimde savaşa sürüklüyor” diyerek açıkça Sarkozy’yi hedef gösterdi.

Fransa güvenlik birimleri ise giderek artan bu istihbaratları ciddiye alıyor. Fransa savunma Bakanı Herve Morin, başta Paris olmak üzere Fransa’nın korunması için görevli asker sayısını artırdı. Fransız istihbaratı ve İçişleri bakanlığı da kırmızı alarma geçerek kenti korumaya aldı. Müşerref yarın Paris’e gelerek Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Elysee Sarayı’nda görüşecek.

XS
SM
MD
LG