Erişilebilirlik

ABD Martin Luther King'i Anıyor


Amerika'da bugün, medeni haklar hareketi liderlerinden Martin Luther King'i Anma Günü. Ulusal anma günü nedeniyle düzenlenen etkinliklerde 1950 ve 60'lı yıllarda Afrika kökenli Amerikalılara karşı ayrımcılığı protesto için şiddeti reddeden mücadele hareketinin öncülüğünü yapan King ve çalışmaları anılıyor.

Dr. King, 1963 yılında Washington'da yaptığı ve tarihe geçen konuşmalarından birinde Amerika'nın temel ilkelerinden biri olan, bütün insanların eşit yaratıldığı inancının gerçekleşeceği günün rüyasını gördüğünü söylemişti:

"Bir hayalim var. Gün gelecek, bu ulus ayağa kalkacak ve kendi inandığı değerlerin gerçek anlamını yalamaya başlayacak. Şunun apacık ortada olduğunu biliyoruz; tüm insanlar eşit yaratılmıştır."

Bu konuşmadan bir yıl sonra Amerikan Medeni Haklar Yasası kabul edilmiş ve bu yasa Amerika'da medeni haklar ya da ırklar arası eşitlik alanında tarihi dönüm noktalarından biri olmuştu. 1964 yılında ayrıca Martin Luther King, Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

King, 1950 ve 60’lı yıllarda önemli bir lider olarak sivrilmiş, şiddet karşıtı söylemiyle, ırk ayrımına son verilmesi için birçok protesto gösterisine katılmış, boykotları desteklemişti. Martin Luther King, bu gösterilerle ilgili bir konuşmasında şunları söylüyordu: " Bazıları, onların ölü bedenlerini çiğnemeden buraya gelemeyeceğimizi söylüyordu. Bugün tüm dünya biliyor ki buradayız, Alabama eyaletindeki güç odaklarının karşısına dikilmiş duruyoruz ve onlara diyoruz ki, kimsenin bizi geri çevirmesine izin vermeyeceğiz."

1987'de Maryland eyaletinin Baltimore kentine belediye başkanı olarak seçilen ilk siyah politikacı Kurt Schmoke, bu yılki başkanlık seçimlerinde siyah Barack Obama ve eski first lady Hillary Clinton gibi adaylara dikkat çekiyor. Schmoke, Barack Obama ve Hillary Clinton’un Demokrat Parti’nin en güçlü aday adayları arasında bulunmasını, son 40 yıldır Amerika’daki siyasi ve sosyal iklimin değişmesine bağlıyor ve bunun son derece önemli bir gelişme olduğunu söylüyor: "Bu yıl, cevap verilmesi gereken en önemli soru şu: insanların derilerinin rengine bakılarak değil, değerlerine, ideallerine ve karakterlerine göre değerlendirildikleri bir döneme girdik mi? Her yıl Martin Luther King’in ideallerini hatırlamak ve bunlar üzerinde kafa yormak son derece önemli. King’in sorduğu soru şuydu: Anayasa’da ve Bağımsızlık Bildirgesi’nde yazan ideallere göre mi yaşıyoruz?"

Martin Luther King, Nisan 1968'de belediye temizlik işçilerinin grevini desteklemek için gittiği Tennessee eyaletinin Memphis kentinde suikastle öldürülmüştü.

Ölümünden bir gece önce, ölüm tehditlerin farkında olduğunu söyleyen King, bir kişinin ölümünün, milyonlarca kişinin hayallerini gerçekleştirmesine engel olamayacağına dair söz vermişti: " Vaadedilen toprakları gördüm. Belki sizlerle oraya kadar gidemem, ama bu gece size söz veriyorum, bizler o topraklara erişeceğiz. Bu gece mutluyum, hiçbir endişem yok. Korkak bir adam değilim. Gözlerim, Tanrı’nın ihtişamını da gördüm."

1980'li yıllarda, Amerika'da King'in doğduğu ay olan Ocak ayının üçüncü Pazartesi gününün ulusal anma ve resmi tatil günü olmasına karar verilmişti.

Başkan Bush Martin Luther King'i Anma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Amerikan halkını birbirine yardım ederek King'in anısını yaşatmaya çağırdı. Bush Amerika'nın, bütün vatandaşlarının beklentilerini gerçekleştirdiği bir toplum oluncaya kadar durmadan çalışacağını söyledi.


XS
SM
MD
LG