Erişilebilirlik

Sudan Cumhurbaşkanı Ankara'da


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Sudan Cumhurbaşkanı arasında yapılan görüşmede, Türkiye-Sudan ilişkileriyle Dafur sorunu ve diğer uluslararası konular ele alındı.

El Beşir, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la biraraya geldikten sonra beraberindeki heyetle yarın İstanbul’a gidecek.

İstanbul'da Türk ve Sudanlı iş adamlarının yer alacağı toplantıya katılacak olan El Beşir, Çarşamba günü Türkiye’den ayrılacak.

Beşir hükümeti ve silahlandırdığı "Cancavid" adı verilen Arap milis güçler, Darfur'daki isyancı Afrikalı kabilelere karşı katliam yapmakla suçlanıyor.

Amerika Darfur'daki katliamları "soykırım" olarak nitelendirirken, BM tarafından 2005'te görevlendirilen Uluslararası Ceza Mahkemesi ise Darfur’da yaşananlar için "savaş suçu" ve "insanlığa karşı işlenen suç" nitelemesini yapıyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Beşir yönetiminden, Darfur'da insanlığa karşı işlenen suçların baş sorumlusu olduğunu ilan ettiği eski İçişleri Bakanı ile Cancavid'lerin komutanının tutuklanarak mahkemeye teslim edilmesini istiyor. Darfur'da son 5 yıldır süren saldırı ve şiddet olaylarında yaklaşık 200 bin kişinin öldüğü, 2.5 milyon kişinin ise evlerini terk ettiği bildiriliyor.

Dışişleri Bakanlığı döneminde, uluslararası kamuoyunun hassasiyetini gözönünde bulundurarak Sudan’a resmi ziyaretten kaçınan Gül’ün, Beşir’le görüşmesinde Darfur’daki olayları nasıl niteleyeceği merak konusu. Öyle ki, İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye'den, Ankara'yı ziyaret edecek olan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'e, Darfur bölgesindeki insan hakları ihlallerine son vermesi için baskı yapmasını istedi.

Merkezi New York'taki örgütün Afrika müdürü Georgette Gagnon, yaptığı açıklamada, kitlelerin insan haklarını ihlal etmekten sorumlu tutulan bir liderin Türkiye'ye davet edilmesinden şaşkınlık duyduklarını kaydetti. Gagnon, Türk yetkililerin, Beşir'i Darfur'daki saldırılara son vermeye çağırmasını istedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da Mart 2006’da Darfur’a giderek Beşir yönetimine destek çıktığı hatırlandığında, Beşir’in Türkiye ziyaretindeki görüşmelerin uluslararası kamuoyu için ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Erdoğan, Mart 2006’daki gezisinde “Darfur’da asimilasyon ve soykırım olmadığı düşüncesindeyim. Kur-an ayetleri zaten kabileciliği ve kavmiyetçiliği reddeder” demişti.

Karamanlis’ten tarihi ziyaret

Ankara’da bu hafta diğer bir ‘tarihi’ ziyareti, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis gerçekleştirecek. 23 Ocak Çarşamba günü Başbakan Tayyip Erdoğan’ın resmi davetlisi olarak Ankara’da olacak Karamanlis, 49 yıl aradan sonra ülkesinden başbakan seviyesinde Türkiye’ye ilk resmi ziyareti gerçekleştiren isim olacak.

Başbakan Erdoğan’ın Mayıs 2004, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın da Aralık 2007 Atina ziyaretlerinin ardından Karamanlis’in ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinin özellikle AB çerçevesinde daha da gelişeceği bekleniyor. Ziyaret için “Gecikmiş ama tarihi. Çok da önemli” diyen Türk diplomatlar, dönem dönem ‘savaşın eşiği’ne gelen iki ülkenin bu tür ‘yakınlaşma’lara ihtiyacı olduğunu düşünüyor.

XS
SM
MD
LG