Erişilebilirlik

ABD’nin Irak Özel Temsilcisi Ankara’da


Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un 15 Ocak'ta Bağdat'a yaptığı sürpriz ziyaretin ardından Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın Irak Özel Temsilcisi David Satterfield Ankara'ya geldi. PKK'ya karşı mücadelede etkin istihbarat paylaşımı için 5 Kasım'da yeni bir mekanizma kuran Türkiye ve Amerika, bu mekanizmayı karşılıklı ziyaretlerle daha da işlevsel kılmaya çalışıyor.

Ankara'ya Bağdat'tan gelen Satterfield, Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nda temaslarda bulundu. Genelkurmay'da, 2. Başkan Orgeneral Saygun'la, Dışişleri Bakanlığı'nda da Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çelikkol ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la görüşen Satterfield, Ankara'ya PKK'ya karşı mücadelede iki ülkenin işbirliğinin önümüzdeki dönemde daha da güçleneceği mesajını verdi.

Görüşmelerinde Türkiye'nin Amerika'nın desteğiyle Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı 1 Aralık'tan beri yürüttüğü askeri operasyonları değerlendiren Satterfield'in, bu operasyonların yanısıra terörle mücadelede 'kapsamlı bir yaklaşım'ın üzerinde durulması gerektiği görüşüne de vurgu yaptığı öğrenildi. Satterfield, Türkiye'nin terörle mücadelesine Amerika'nın 'her koşulda' destek vereceğini belirtirken, görüşmelerinde bu desteğin boyutlarının da kapsamlı olarak ele alındığı kaydedildi.

Barzani de katılmalı

David Satterfield, görüşmelerinin arasında NTV televizyonuna da değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ile PKK'ya karşı 5 Kasım'da başlayan özel işbirliğini sürdürmeye kararlı olduklarını söyleyen Satterfield, PKK'nın eylemlerinin son bulmasında Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani'ye de 'iş düştüğünü' kaydetti. Satterfield, Barzani'nin Türkiye ve Amerika arasındaki işbirliğine destek verebileceğini anlattı ve bu desteğin sağlanması durumunda PKK ile mücadelede 'daha kısa sürede' sonuç alınabileceğini dile getirdi. Amerika'nın Irak'ta çok önemli bir ilerleme sağladığını savunan Satterfield, özellikle ekonomik duruma bakılmasını ve Irak'ın 'iyiye doğru gittiğinin' görülmesini istedi.

Satterfield, Irak'taki etnik gruplar arasındaki çatışmaları değerlendirirken, tüm bu grupların birliği sağlanmış, 'bütün bir Irak' istediğini dile getirdi. Irak'ta 'iç savaş çıkabileceği' ya da 'bölünmenin olacağı' yönündeki haberlerin doğru olmadığını söyleyen Satterfield, "Ben, iç savaş olasılığını hiç görmüyorum" dedi. Satterfield, Amerika'nın 'bütün bir Irak' görmek istediğine vurgu yaparken, referandumun ertelendiği Kerkük'ün statüsünün uzlaşıyla çözülmesini umduklarını dile getirdi.

XS
SM
MD
LG