Erişilebilirlik

17 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor, Akdeniz ülkelerinde turizmin doğal ve tarihi dokuya verdiği zarara dikkat çekiyor. Nicole Itano imzalı haberde, Antalya’nın Kemer ilçesi plansız yatırımlara örnek gösterilirken Çınarlı köyü sürdürülebilir turizm modelinin başarılı bir modeli olarak sunuluyor:

"Turizm, Çınarlı’nın da can damarı. Ancak çevreye duyarlı yapılanma, sürdürülebilir kalkınmanın Akdeniz’de ender rastlanan bir örneğini oluşturuyor. Şimdi koruma altındaki bölgede yaşayan Çınarlı halkı, geçmişte büyük bir mücadele verdi. 20 yıl önce zamanın cumhurbaşkanı bölgeye bir golf tesisi yapmak istediğinde bölge halkı eylemlere başladı. Sonraki yıllarda, çevreci örgütlerin de yardımıyla, kaplumbağaların yumurtlama alanlarını koruyan ve kalkınmanın zararlarını sınırlandıran düzenlemeler yapılmasını sağladı. Bugün çiftçilerin organik tarıma döndüğü bölgede, herkes böyle eşsiz bir güzelliği korumaktan gurur duyuyor."

Washington Post, Amerika’nın Afganistan’daki savaşı NATO birlikleriyle değil kendi gücüne güvenerek kazanabileceği görüşünde. Gazete, bu nedenle Afganistan’daki Amerikan birliklerinin takviye edilmesini doğru bir adım olarak yorumluyor:

"Afgan isyancıların yenilgiye uğratılması için Amerika’nın savaşta daha etkin bir rol üstlenmesi gerekiyor. Ayrıca Amerikalı komutanların da isyancılara karşı ülke çapında daha uyumlu bir strateji izlenmesi konusunda ısrarcı olmaları gerekiyor. Afgan ordusu ile polisinin daha hızlı bir biçimde eğitilmesi, ekonomik kalkınma çabalarının merkezi olarak koordinasyonu ve Taleban’ın en önemli ekonomik kaynaklarından biri olan afyon ticaretine karşı daha etkili önlemler alınması bu stratejinin en önemli parçalarıdır. Eğer bütün bunlar NATO’nun rolünü azaltmak ve bazı müttefik ülkelerin duygularını incitmek anlamına geliyorsa, bırakın öyle olsun."

New York Times, Başkan Bush’un Iraklı yetkililerle bu ülkedeki Amerikan askerlerinin geleceği konusunda kapalı kapılar ardında bir anlaşma imzalamaya çalışmasını eleştiriyor. Gazete, yeni başkanın elini kolunu bağlayacak bir anlaşmanın engellenmesi çağrısında bulunuyor:

"Ocak 2009’da görevi devredecek olan Bush, bu tarihten önce bir anlaşmaya varmak için acele ediyor. Bu da tıpkı Irak konusunda aldığı diğer bir çok karar gibi ihtiyatsız ve sorumsuz bir yaklaşım. Amerika’nın çıkarları, yeni başkanın izleyeceği politika konusunda maksimum esnekliğe sahip olmasını gerektiriyor. Bu esnekliği sağlamanın yollarından biri de, Irak’la yapılacak her türlü anlaşmanın Kongre tarafından onaylanmasıdır. Kongre’nin duruma müdahale etmesinin tam zamanıdır."

Los Angeles Times da Savunma Bakanlığı ve Amerikan basınını Irak’taki kayıpları gizlemeye çalışmakla suçluyor. 2007’nin Irak’ta en fazla kayıp verilen yıl olduğunu belirten gazete, başkan adaylığı için yarışan politikacıları da konuya yeterince önem vermedikleri gerekçesiyle eleştiriyor:

"Irak’taki Amerikan askerlerinin takviye edilmesiyle sağlanan başarı, hem ülke genelindeki şiddet eylemlerini hem de Amerika’nın kayıplarını azalttı. Bu da, geçen baharda Amerikan askerlerinin hemen geri çekilmesini savunan muhalifleri yumuşattı. Ancak kargo uçakları hala ceset getirmeye devam ediyor. Bu cesetlerin çok büyük kısmı sadece aileleri ve askeri personel tarafından görülebiliyor. Savaş yanlıları, ölen askerlerin fotoğraflarını yayınlamanın siyasi bir tavır olduğunu söylüyor. Ancak bu fotoğrafları gizlemek de siyasi bir tavırdan başka bir şey değildir."






XS
SM
MD
LG