Erişilebilirlik

Tadiç: 'Kosova'nın Bağımsızlığını Tanımayız'


Sırbistan, Birleşmiş Milletler’den, Kosova’nın tek yanlı bağımsızlığına karşı çıkmasını istedi. Sırp liderler, resmen hala Belgrat’a bağlı bölgenin nihai statüsüyle ilgili görüşmelerin sürmesini talep etti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada ülkesinin Kosova’nın bağımsızlığını asla tanımayacağını söyledi. Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılmaması için hükümetinin elindeki tüm diplomatik ve yasal imkanları sonuna kadar kullanacağını belirten Tadiç, “buna rağmen savaş ve kuvvete başvurmayı düşünmüyoruz” dedi.

Kosova, 1999 yılındaki savaştan bu yana BM tarafından yönetiliyor ancak resmen Sırbistan’a bağlı. Bölgede nüfusun olağanüstü çoğunluğunu oluşturan Arnavutlar bağımsızlık, azınlıktaki Sırplar ise mevcut statüsünü sürmesini istiyor. Belgrat hükümeti Kosova’ya daha fazla özerklik vermeyi kabul etmekle birlikte bağımsızlık fikrine şiddetle karşı çıkıyor. Çeşitli arabuluculuk girişimlerinden de sonuç alınamaması üzerine BM Kosova’ya denetimli bağımsızlık verilmesine karar vermişti. Kosovalı Arnavutların birkaç hafta içinde Sırbistan’dan bağımsızlıklarını ilan etmeleri bekleniyor.
Amerika ve Avrupa ülkelerinin çoğunun Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacağı yolunda haberler var. Sırpların geleneksel müttefiki Rusya ise buna karşı çıkıyor. Rusya, muhtemelen, Güvenlik Konseyi’ndeki veto yetkisini kullanarak bağımsızlığın BM tarafından tanınmasını da önleyecek.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç’in yanı sıra Kosova Başbakanı Haşim Taçi de Güvenlik Konseyine hitap etti. Taçi, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetinin bağımsızlık konusunda henüz nihai karanı vermediğini söyledi. Rusya’nın BM Büyükemçisi Vitaly Çurkin ise Kosovalı Arnavutlara uyarıda bulundu. Bağımsızlığını ilan etmesi halinde Kosova’nın asla BM üyesi olamayacağını ileri süren Rus büyükelçi tek yanlı bağımsızlık ilan etmesi halinde Kosava’nın hiçbir zaman tam bir devlet olamayacağını; uluslararası örgütler ve mali kuruluşlara kabul edilmeyeceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi son oturumunda Sırp ve Kosovalı Arnavut liderlerin görüşlerini aldı fakat bağımsızlık konusuna değinmedi. Oturumda, Genel Sekreter Ban Ki Moon’un Kosova özel temsilcisi Joachim Rücker şu anda Kosova’da görev yapan BM barış gücünün çalışmaları hakkında Konsey üyelerine bilgi verdi. Rücker 4 bin 600 askerlik barış gücünün mevcut koşullar altında görevini başarıyla yerine getirdiğini söyledi ve Kosova’nın nihai statüsünün en kısa zamanda belirlenmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

XS
SM
MD
LG