Erişilebilirlik

Olmert'in Koalisyonunda Çatlak


İsrail’de başbakan Ehud Olmert hükümetinin aşırı sağcı koalisyon ortağı hükümetten çekiliyor.

Açıklamayı Yisrael Beiteinu partisi lideri Avigdor Lieberman bugün Kudüs’te düzenlediği basın toplantısında yaptı.

Kabinede Stratejik İlişkiler Bakanı olarak görev yapan Lieberman, Filistin’le yürütülen barış görüşmelerinde, sınırlar, Filistinli mülteciler ve Kudüs’ün statüsü gibi ana anlaşmazlık noktalarının pazarlık aşamasına getirilmesi halinde koalisyondan çekileceklerini söylemişti.

Lieberman barış müzakerelerinin toprak paylaşımı temelinde yapılmasının hata olduğunu ve bu yaklaşımın İsrail’in sonu olacağına inandığını söylüyor.

Yisrael Beiteinu partisinin 120 kişilik parlamentoda 11 milletvekili bulunuyor. Partinin hükümetten çekilmesiyle Olmert’in koalisyon hükümetinin koltuk sayısı 67’e düşecek.

İsrail ve Filistin geçtiğimiz Kasım ayında yeniden barış görüşmelerine başlama kararı almıştı.

'Evimiz İsrail' Partisi Koalisyondan Çekildi

İsrail koalisyon hükümetinin sağcı partilerinden olan "Evimiz İsrail" partisinin lideri Avigdor Lieberman hükümetten istifa ettiklerini açıkladı.

Basın toplantısında kararını duyuran Lieberman ın gerekçesi Filistin ile son dönemde yaşanan yakınlaşmada barışa karşılık filistine toprak verilebilecek olması. . Lieberman a göre olası bir barış anlaşması ile İsrail in 1967 sınırlarına geri çekilmesi bölgeye barış getirmeyeceği gibi terör eylemlerine de son vermeyecek.

Lieberman açıklamasında Filistin ile barış pazarlıklarında toprak verilmesine inanmadığını ve bunun bir hata olacağını söyledi. İsrailli politikacıya göre yerleşim yerlerinin varlıklarını koruması da barışa engel değil.

Destekçilerinin çoğunluğu Rus göçmenlerden oluşan Evimiz İsrail partisinin parlamentoda 12 koltuğu bulunuyor.Ehud Olmert in Başbakanlığındaki koalisyon hükümeti halen 67 sandalye ile çoğunluğa sahip. Ancak siyasi analistler koalisyondaki diğer sağ partilerinde Liebermanı izleyerek Filistin ile yapılacak barış anlaşmalarında toprak verilmesi fikrine karşı çıkmaları durumunda hükümetteki çatlağın büyüyebileceğini kaydediyor.

Tel Aviv üniversitesi araştırmacılarından Joshua Tietelbaum Liebermanın koalisyondan istifa etmesiyle ülkedeki diğer sağ partilerinde Filistinle yapılacak barış anlaşmalarındaki Olmert karşıtı duruşlarını netleştirdiği görüşünde

İsrail içpolitikasındaki belirsizlik bununla da kalmıyor. Ocak ayı sonunda karar sunumu açıklanacak olan Winograd Raporu sonrasında Ehud Olmert in istifasını isteyenler Liebermanın hükümetten istifası ile biraz daha güçlenmiş durumda. İsrail parlamentosunda geçen yaz yaşanan Lübnan savası sonrasında Başbakanın istifa etmesi gerektiğine inanan kesimin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Nitekim Lieberman da istifasını ilan ettiği basın toplantısında bundan sonraki hedefinin hükümeti düşürmek olduğunu ve buna çalışacağını açıkladı. Winograd raporunda Olmert"in Lübnan savaşının kaybındaki rolünün büyük olduğu açıklanırsa koalisyonun 19 sandalyeli en büyük ortağı ve Ehud Barak ın başında olduğu İşçi partisi de hükümetten çekilebilir.
Öte yandan aşırı dinci Şaas Partisi de koalisyondaki 12 sandalyesini çekebileceğinin sinyallerini zaten bir süredir veriyor. Şaas Kudüs ün ikiye bölünmesi ve Doğu Kudüs ün Filistinlilere verilmesine şiddetle karşı.

Bir yandan barış söylemleri ve buna karşı gelenlerin çekişmelerine sahne olan bölgede Filistin tarafında da operasyonlar gündemde. Salı günü 20 ya yakın Filistinlinin hayatını kaybettiği Gazze de dün yeni İsrail saldırıları yaşandı. Aralarında sivillerinde olduğu 4 Filistinli hayatını kaybetti.

Batı Şeria da da İslami Cihad ın bir üst düzey yetkilisi ölü olarak ele geçirildi. Başbakan Olmert halihazırda Gazze ye büyük çaplı bir kara operasyonu düşünmediklerini açıkladı ancak Filistindeki militan gruplar operasyonlara cevaplarının kanlı olacağı yolunda söylemler kullanıyor. İsrail ile barışa en çok inanan isimlerden Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas bile operasyonlar devam ederken barışdan sözetmenin mümkün olmayacağı inancında.
XS
SM
MD
LG