Erişilebilirlik

Kuzey Irak'a Hava Operasyonu


Türk savaş uçakları kuzey Irak’ı yeniden bombalamaya başladı. Türkiye saatiyle 11:00 sularında Diyarbakır’dan kalkan 6, Batman’dan 8 olmak üzere toplam 14 savaş uçağı, Kuzey Irak’ta PKK’lıların barınma merkezi olarak bilinen yerleri bombaladı.

Bir grup uçak PKK’lıların daha önce kamp olarak kullandıkları Hakurk ve Hınere bölgelerini bombalarken diğer bir grup ise Dohuk iline bağlı Bervari bölgesinde bulunan Dolan, Sere, Dilgiri, Zilye, Nerve, Rekan bölgelerini yoğun bir şekilde bombaladı.

Bazı uçakların da Metina sıradağları üzerinde keşif uçuşları yaptıkları belirtiliyor. Türk istihbarat kaynakları Türk savaş uçaklarının Kandil’i bombalamasının ardından, PKK’lıların daha iç kesim olan Metina dağlarına çekildiklerini ileri sürüyor.

Uçakların bombaladığı bölgelerde yaşayan köylülerin evlerini boşaltarak bu bölgelerden kaçtıkları öğrenildi. Köylüler daha güvenli bölgelerde akrabalarının yanına sığındıkları belirtiliyor.

Erbil’e bağlı Sidekan kasabası kaymakamı Zirar Hamid Türk savaş uçaklarının hedefinde Sidekan’a bağlı Girda Şemaşe, Lolan, Dermike ve Senin köyleri olduğunu, bu köylerin uzun süre ve yoğun bir şekilde bombalandığını söyledi.

Savaş uçaklarının bölgeyi yaklaşık olarak iki buçuk saat süreyle bombaladıkları ve zaiyatsız bir şekilde geri döndükleri açıklandı.

Türk savaş uçaklarının bombalaması sonucu ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

Genelkurmay Başkanlığı Açıklaması

"Irak'ın kuzeyindeki Zap-Şivi, Avaşin-Basyan ve Hakurk bölgelerinde tespit edilen PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne ait hedefler, Türk Hava Kuvvetlerine mensup savaş uçakları tarafından, 15 Ocak 2008 günü icra edilen hava harekatı ile etkili olarak vurulmuştur.

Görevlerini başarıyla tamamlayan uçaklarımız emniyetli bir şekilde üslerine dönmüşlerdir.

Hava harekatında, örgüte ait olduğu kesin olarak teyit edilen hedeflere taarruz edilmiştir. Genelkurmay Başkanlığınca daha önce de açıklandığı gibi, bölgedeki sivil halkın operasyonlardan etkilenmemesi için azami hassasiyet gösterilmektedir.

Asker ve sivil ayırt etmeksizin herkesi hedef alan PKK/KONGRA-GEL terör örgütü, son eylemleriyle gerçek yüzünü bir kez daha ortaya koymuş ve insanlığın temel değerlerini benimseyen tüm uygar dünyanın hedefi haline gelmiştir."

Orgeneral Başbuğ Bağdat'ta

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Irak Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral Nasır Abadi’nin davetlisi olarak Bağdat’a gitti.

Yine Genelkurmay’ın İnternet sitesinde yayınlanan diğer açıklamada, Orgeneral Saygun’un, Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral David Petratus’la görüştüğü kaydedildi.

Genelkurmay açıklamasında Orgeneral Saygun’un Irak ziyareti sırasında terörle mücadelenin ele alındığı ve iki ülkenin terörizme karşı işbirliğindeki kararlılığı teyit edildiği bildirildi.


XS
SM
MD
LG