Erişilebilirlik

Merkel: 'Koalisyonda Kriz Yok'


Almanya’da 27 Ocak’ta gerçekleşecek eyalet seçimleri öncesinde, Hessen Eyaleti Başbakanı Roland Koch’un suçlu göçmen gençlere yönelik cezaların arttırılması önerisi, koalisyon ortaklarının arasını açtı. Son olarak da Başbakan Angela Merkel, Koch’un önerilerine destek verdi ve koalisyonda kriz olmadığını savundu.

İki yılı geçkin bir süredir Almanya’yı yöneten Başbakan Angela Merkel, şimdiye kadar hiç yapmadığı bir uygulamayla 'acil’ olarak nitelenen bir basın toplantısı düzenleyerek iç ve dış politikaya yönelik gazetecilerin sorularını yanıtladı. Merkel, hükümet çalışmalarının olumlu bir bilançosunu çıkardı ve bu yılki hedeflerini dile getirdi, Başbakan, ’2008 yılı koalisyonun başarısı için bir anahtar yılı olacak’ dedi. Başbakan, ardından herkesin merakla beklediği konuya geldi ve gelen tüm eleştirilere karşın Hessen eyaleti Başbakanı Koch’un sert önerilerine destek çıktı, suç işleyen göçmen gençlere yönelik cezaların sertleştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Almanya’da kayıtlara geçen şiddet suçlarının yarısının 21 yaş altındakiler tarafından işlendiğini, bunlarında yarısına yakınını göçmenlerin işlediğini de öne süren Başbakan, söz konusu gençlerin sınırdışı edilmesini ima ederek 'tabu konular olamaz’ dedi ve koalisyon ortağı Sosyaldemokrat Parti ile bu konuda ayrı görüşleri olduğunu kabul etti. Merkel, "Bu bağlamda koalisyon ortağımız ile aramızda görüş farkları var. Bu görüş farkları hâlâ sürmekte. Bu yönde olumlu bir noktya varmak için mücadelemiz devam edecek ve eyalet seçimleri sonrasında da sürecektir," diye konuştu.

Başbakan bu yaklaşımına rağmen, Birlik Partileri ile SPD arasındaki koalisyonun kriz yaşamadığını, başarıyla işini sürdürdüğünü ifade etti ama medya temsilcilerinmi pek ikna edemedi. Siyasi gözlemciler ve özellikle SPD’ye yakın çevreler, aylardır sorunlu olan koalisyondaki gerilimin, Türk gençlerini hedefleyen son açıklamalarla artık kopma noktasına geldiğinde birleşiyorlar. Nitekim Federal Parlamento SPD Milletvekili Lale Akgün, koalisyonun bozulmayacağı, ama bundan sonra da pek verimli çalışamıyacağı görüşünde.

Öte yandan Hıristiyan Demokrat Birlik, koalisyon ortağı Sosyal Demokratlara, gençlere yönelik cezaların arttırılması konusunda aynı hedefi paylaşıp, paylaşmadıklarını açıklamak için bu hafta sonuna kadar süre tanıdı.

Münih’te yaşlı bir Alman’ın, biri Türk, diğeri Yunan iki genç tarafından dövülmesiyle başlayan gelişmeler Almanya gündeminde birinci sırayı korurken Merkel, Şubat ayında Almanya'ya geleceğini doğruladığı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la ağırlıklı olarak Türkiye'nin AB üyeliği konusunda görüşeceklerini söyledi. Erdoğan’ın 8-10 Şubat tarihlerinde Münih’te yapılacak Uluslararası Güvenlik Politikaları Konferansına katılması, ardından Berlin’e geçmesi bekleniyor. Öte yandan Almanya Başbakanı, Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine, üyelik müzakerelerinin sürdüğünü ve müzakerelerde yeni başlıkların da açıldığını, ancak kendisinin ’imtiyazlı ortaklığı’ desteklediğini tekrarladı.
XS
SM
MD
LG