Erişilebilirlik

İspanya'da 'Uygarlıklar İttifakı' Konferansı


Madrid, Batı ve İslam ülkeleri arasında kültürel diyoloğu geliştirmeyi amaçlayan iki günlük bir konferansa evsahipliği yapıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bu tür bir konferans toplanması fikri, ilk kez 2004 yılında İspanya’da düzenlenen terörist saldırılardan sonra ortaya atılmıştı.

Uygarlıklar İttifakı adlı konferansa 80 ülkeden politikacılar, gazeteciler, filmciler, yazarlar ve çeşitli toplum kuruluşlarının temsilcileri katılıyor.

Konferansın açılışını, Türkiye ve İspanya başbakanlarıyla birlikte Birleşmiş Milletler Genel sekreteri Ban Ki Moon yaptı.

Başbakan Erdoğan konuşmasında, küresel hoşgörüsüzlüğün arttığı uyarısında bulundu ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmakta kararlı olduğunu tekrarladı.

Başta Batı ve İslam ülkeleri olmak üzere farklı kültürler ve dinler arasında köprü kurmayı amaçlayan bu tür bir konferans üç yıl önce ilk kez gerçekleşti.

Konferans fikri, dört yıl önce Madrid’da düzenlen terrorist saldırılardan sonra evsahibi İspanya’nın başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero tarafından ortaya atıldı. Tren istasyonlarına yönelik saldırılarda 191 kişi ölmüş, binlerce kişi yaralanmıştı.

Uygarlıklar İttifakı’nın başkanı Jorge Sampaio, konferansta yaptığı konuşmada örgütün amacını şöyle açıkladı:

"Yeni bir güvenlik kavramı gelişti.. Sadece terörle mücadele değil.. İnsanlığı etkileyen her türlü sorunla mücadele bu..Toplumdan tümüyle soyutlanmış insanlarla nasıl ilgileneceksiniz? Günde bir dolardan fazla kazanamayan insanlara ne yapacaksınız? Bu tür bir küresel güvenlik kavramı üzerinde duruyoruz..Uygarlıklar İttifakı, çalışmalarını kültürel düzeyde, karşılıklı anlayış düzeyinde yürütmek zorunda..İttifak, dünya sorunlarını çözmeyecektir. Ama çözümüne yardımcı olacaktır."

Konferansta kültürlerarası anlayışı toplum düzeyinde geliştirme, çatışmaları önleme, din ve siyaset gibi alanları kapsayan paneller yapılıyor. Konferans sırasında özellkle medya ve gençliği hedef alan çeşitli projeler açıklanması bekleniyor.
XS
SM
MD
LG