Erişilebilirlik

14 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Cumhurbaşkanı Gül ile Başkan Bush arasındaki görüşmeyi, Amerika’nın en önemli müttefiklerinden birisiyle ilişkilerinin düzelmesi olarak yorumluyor. Köşe yazarı Jackson Diehl, makalesinde, Bush yönetiminin giderayak Türk-Amerikan ilişkilerinde kendi yarattığı sorunları çözmeye başladığını yazıyor:

"Amerikalılar, George Bush’un başkanlığı döneminde Amerika’nın dünyadaki konumunun nasıl sarsıldığını artık fark etmiş durumda. Ancak kaybedilen itibarın büyük bir kısmı geri kazanılıyor ve Türkiye, bunun en önemli örneklerinden biri. Avrupa Birliği ve Irak’la sınırı olan 71 milyon nüfuslu NATO üyesi Türkiye, son birkaç yıl içinde, en güvenilir müttefiklerden biri olmaktan çıkarak, Amerikan karşıtlığının en fazla olduğu ülkelerden biri haline gelmişti. Şimdiyse başarılı diplomatik çabalar, Kongrenin sorumluluk duygusu ve Başkan Bush’un attığı cesur bir adım sayesinde iki ülke arasındaki ilişkiler, neredeyse 2001 yılı öncesindeki seviyesine geri döndü."

Los Angeles Times Iraklı Şii ve Sünni grupların Kerkük’ün geleceği ve petrol kaynaklarının paylaşımı konusunda Kürtlere karşı birleştiğini yazıyor. Haberde, Şii ve Sünnilerin merkezi yönetimi güçlendirmekte kararlı oldukları vurgulanıyor:

"Şii din adamı Mukteda el Sadr ile eski başbakan İyad Allavi’nin laik grubu gibi, eski düşmanları da içinde barındıran bu yeni cephe, Irak’ta güçlü bir merkezi yönetime inanıyor. Hazırlanan bildiri, aralarında Türkmen, Yezidi ve Hristiyan azınlıkların da bulunduğu 10’u aşkın örgüt tarafından imzalandı. Bildiriyi Şii İslami Dava Partisi ile eski başbakan İbrahim Caferi’nin de imzalaması, zaten iki grubun ayrıldığı 85 sandalyeli Şii ittifakının meclisteki durumunu daha da zora sokacağa benziyor."

USA Today Başkan Bush’u, uzun görev süresi boyunca Ortadoğu barışı konusunda yeterince çaba harcamamakla suçluyor. Gazete, taraflara uzlaşmaları için belirli bir süre verilmesinin, ters tepki yaratacağı uyarısında da bulunuyor:

"Asıl ihtiyaç duyulan şey, Amerika’nın istikrarlı ve sürekli bir liderlik göstermesidir. Bush’un başkanlığı devretmesinden önce kalıcı bir anlaşmaya varılabileceği düşüncesi, gerginliği artırmaktan başka bir işe yaramaz. Ancak eğer Bush, bir sonraki başkana, sağlıklı bir şekilde işleyen bir barış süreci bırakabilirse, bu bile büyük başarı sayılır. Böylece bir sonraki başkan, Ortadoğu barışını, tarihe geçmek için bir son dakika çabası olarak değil, ilk beş yıllık görev süresinin en öncelikli konularından birisi olarak görebilir."

New York Times başkan adaylarının geç de olsa Amerikan ekonomisinin sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini dile getirmeye başladıklarını yazıyor. Gazete, adaylardan Kongre gündemindeki iki önemli tasarıya destek vermelerini istiyor:

"Temsilciler Meclisi, işsizlik tazminatından yararlanacakların sayısını artıran mükemmel bir tasarıyı kabul etti. Ancak bu tasarı henüz Senatodan geçmedi. Kongrenin ayrıca konut kredilerini ödeyemeyen ev sahiplerinin iflas mahkemelerinin denetimi altında kredilerini yeniden yapılandırmalarına olanak sağlayacak bir tasarıyı da kabul etmesi gerekiyor. Özellikle halen Kongre üyesi olarak görevleri devam eden adayların bu iki önemli tasarının bir an önce kabul edilmesi için çaba harcaması gerekiyor. İşlerin daha da kötüye gitmesi halinde devreye sokulacak olan geçici teşvik paketi konusunda da hazırlıklı olmaları gerekiyor. Seçmenler, adayları izliyor ve bekliyor."

XS
SM
MD
LG