Erişilebilirlik

Bush: 'İran Terörü Destekliyor'


Başkan Bush, İran'ın dünyada terörü en çok destekleyen devlet ve Orta Doğu için bir istikrarsızlık kaynağı olduğunu söyledi. Bush, Abu Dabi'de yaptığı konuşmada bölge halkını aşırılığı reddedip özgürlüğü benimsemeye çağırdı.

Basra Körfezi'ndeki Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Başkan Bush dün İran'dan yaklaşık 300 kilometre uzaklıktaki Abu Dabi'de bir otelde yaptığı konuşmada Tahran'a karşı birlik çağrısında bulundu.

"İran'ın davranışları, bütün ülkelerin güvenliğini tehdit ediyor. Bu nedenle Amerika olarak Körfez bölgesindeki dostlarımıza olan ve uzun süredir devam eden güvenlik taahhütlerimizi güçlendiriyoruz ve dünyanın her yerindeki dostlarımızı bu konuda çok geç kalmadan bir araya getirmeye çalışıyoruz," diyen Bush, İran'ın dünyada terörü en çok destekleyen devlet olduğunu söyledi.

Tahran'ın Irak, Lübnan ve Filistin topraklarında radikal unsurları desteklediğini belirten ABD Başkanı, İran'ın kendi halkı baskı ve zorluklar altında yaşarken dünyanın her yanında aşırı unsurlara yüzlerce milyon dolarlık destek sağladığını bildirdi.

Bush, İran hükümetinin aşırılığı bu şekilde benimsemesinin İran'ın komşularının taşıdığı daha iyi bir gelecek umuduna ters düştüğünü söyledi.

İran'ın, daha geniş özgürlükler ve dünyaya açılma yönünde ilerleyen bölgedeki diğer ülkelerle tam ters bir konumda olduğunu belirten Başkan Bush, Amerika'nın, değişimi benimseyen liderlere destek sağlama konusundaki kararlılığından kimsenin kuşku duymaması gerektiğini vurguladı. Bush, İkinci Dünya Savaşı'nda büyük zararlara uğrayan Asya ve Avrupa ülkelerine Amerika'nın yaptığı yardımları hatırlattı ve şöyle devam etti:

"Amerika'nın hiçbir toprak emeli yoktur. Sizin özgür olmanızı ve bu şekilde, birlikte güvenlik içinde yaşamayı istiyoruz. İstikrarın ancak Orta Doğu'da özgürlük ve adaletin sağlanmasıyla ve çocukları için, bizim çocuklarımızın sahip olduğu fırsatların yaratılmasını isteyen milyonlarca anne-babanın, bu bölgede aşırı unsurları etkisiz hale getirmesiyle gerçekleşeceğine inanıyoruz."

Başkan Bush, Orta Doğu ziyaretinde daha önce İsrail ve Batı Şeria'ya gitmiş, İsrail ve Filistinliler arasında barış görüşmelerinin yeniden başlaması için girişimde bulunmuştu.

Bu konuda daha umutlu olduğunu, kurulacak Filistin devletinin ilkeleri konusunda görüşmeler daha yeni başlayacak olmakla birlikte tarafların umutlu olduğunu söyleyen Başkan Bush, "İsrail ve Filistin halkı arasında uzlaşmayı teşvik edeceğiz, İsraillilerle Araplar arasında uzlaşmaya yardımcı olacağız ve Körfez bölgesinde bütün devletler için yararlı olacak kalıcı barışın temellerini atmaya çalışacağız" dedi.

Bu gezisi sırasında Basra Körfezi'nde birkaç ülkeyi ziyaret eden Başkan Bush, Birleşik Arap Emirlikleri'nden önce, Amerikan Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Beşinci Filo'nun karargahının bulunduğu Bahreyn'deydi.

Bahreyn'de, Irak'taki Amerikan kuvvetlerine lojistik destek amacıyla kullanılan askeri tesisleri ziyaret eden Bush, Amerikan askerleriyle birlikte kahvaltı yaptı ve Beşinci Filo komutanından, Hürmüz Boğazı'nda, Amerikan donanmasına bağlı gemilerle İran Devrim Muhafızları'na bağlı devriye botları arasında yaşanan gerginlik konusunda bilgi aldı. Beşinci Filo Komutanı Koramiral Kevin Cosgriff, Deniz Kuvvetleri olarak bu olayı son derece ciddiye aldıklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG