Erişilebilirlik

Bush Kuveyt'e Gitti


İsrail ve Batı Şeria'daki temaslarını tamamlayan Başkan Bush, Kuveyt’e gitti.

Kuveyt Emiri Seyh Sabah el Ahmed el Sabah’la danışmalarda bulunacak olan Bush, daha sonra Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır’a da uğrayacak.

ABD Başkanı George Bush, İsrail'deki son gününde siyasetten uzak bir gün geçirdi.

Sabah erken saatlerde programına başlayan Bush ilk olarak Soykırım Müzesi Yad Vashem'i ziyaret etti. Başkanın ziyareti nedeniyle halka bir günlüğüne kapatılan müzede Bush'a Şimon Peres ve Ehud Olmert refakat etti.

Soykırım anıtında düzenlenen törende başına kippa takan ABD Başkanı, müzenin hatıra defterine "Tanrı İsrail'i korusun" yazdı. Müzeden çıkışta Bush,Yad Vashem'in kötülüğün varolduğunu ve savaşılması gerektiğini hatırlatan bir anıt olduğunu söyledi.

Ardından ülkenin kuzeyindeki ve Hristiyanlar için kutsal yerlerden sayılan Galile kentini ziyaret eden ABD Başkanı buradan Tel Aviv'e geçerek havaalanında İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Ehud Olmert ve bir gazeteci ordusunun refakatinde, Mayıs ayında İsrail i'n 60. kuruluş yıldönümü törenlerine geleceğini ekleyerek Kuveyt'e hareket etti.

İsrail'den ayrılmadan hemen önce gazetecilere bölgeden "ümitli" ayrıldığını ifade eden ABD Başkanı, Peres ve Olmert'e de yardım etmek istediğini ve barışa inandığını belirtti.

Bölgede olduğu üç gün boyunca gerek İsrail gerekse Filistin tarafı ile görüşmeler yapan George Bush kendi görev süresi bitmeden bölgede barış sağlanmasına çalışıyor.

Her iki tarafada ayrı ayrı mesajlar veren ABD Başkanı, İsrail'e "işgali durdurun " derken, Filistin yönetimine de "terör sona ermeden barış olmaz" dedi.

Perşembe akşamı İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile çalışma yemeğinde biraraya gelen Bush burada yerleşim yerlerinin bir an evvel boşaltılması konusunu bir kere daha gündeme getirdi.

Bush, aynı zamanda, bir Filistin devletinin bütüncül olması gerektiğine işaret ederek, Filistinliler'in "delikli İsviçre peyniri" gibi bir devletten daha iyisini hakettiklerini vurguladı.

ABD Başkanı, "İsrail nasıl Yahudi halkı için bir yurt oluşturuyorsa, anlaşma, Filistin halkı için de bir yurt oluşturmalıdır" ifadesini kullandı.

XS
SM
MD
LG