Erişilebilirlik

Irak'ta 150 Bin Sivil Öldü


Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni yayınladığı bir araştırma Amerikan işgalinin ilk üç yılında, Irak’ta 150 bin sivilin öldüğünü belirtiyor.

Diğer kuruluşlar, daha önce sivil ölümlerin, 30 binle 600 bin arasında olduğunu belirten raporlar yayınlamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarından Ties Boerma, sayının yüzle 220 bin arasında olduğunu söyledi.

Bu sayı Irak hükümetiyle Dünya sağlık Örgütü’nün dokuz bin evde, ailelerle yaptığı mülakatlara dayanıyor. Ancak raporu hazırlayan ekip araştırmanın çok zor koşullar altında yapıldığını belirterek, sonuçların ihtiyatla karşılanmasını istedi.

Öte yandan Diyala ilindeki bir patlamada 6 Amerikan askeri öldürüldü. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, saldırıda 4 askerin de yaralandığı belirtildi.

Amerikalı komutanlar, el-Kaide militanlarının, Bağdat’tan çıkarıldıktan sonra eylemlerini Selahaddin, Diyala ve Nineveh gibi kuzey illerine kaydırdığını söylüyor.

Kerkük’te kiliselerin önünde bomba yüklü iki aracın patlaması sonucu 3 kişi yaralandı, iki kilise ağır hazar gördü.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Raporu

Dünya Sağlık Örgütü ölümlerle ilgili yeni araştırma için bin mahalle ve köyde tam 9 bin 345 hanede aile üyelerinin görüşlerini aldı. Raporu hazırlayan uzmanlara göre, araştırma sırasında ortaya çıkan güvenlik sorunları nedeniyle hanelerin yüzde 11’de gerektiği gibi çalışma yapılamadı. Ayrıca can güvenliği sürekli tehdit altında olan ve yakınların kaybeden insanların ölümler konusunda abartılı bilgi vermiş olması da mümkün. Dolayısıyla rakamlar yüzde yüz kesin değil.

Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistik uzmanlarından Ties Boerma, gerçek ölü sayısının muhtemelen 104 ile 223 bin arasında olduğunu tahmin ediyor.

Birleşmiş Milletler uzmanı, örgütün ölü sayısının az olduğu mesajı vermek istemediğini ancak, günde ortalama 120 kişinin şiddet eylemlerinde ölmesinin küçümsenecek bir rakam olmadığını söyledi. Irak’taki şiddet eylemlerinde ölenler konusunda farklı rakamlar ileriye sürüldüğünü belirten Ties Boerma, devamla “Bazıları 50 bin, hatta sadece 30 bin kişinin öldüğünü söylerken bazıları bu rakamın 600 bin olduğunu iddia etti. Bizim rakamımız ortalarda bir yerde ama yine de yüksek bir rakam” dedi.

Iraq Body Count adlı İngiliz örgütü savaştan buyana yerli ve yabancı gazetelerde yayınlanan Irak’la ilgili tüm haberleri tek tek inceleyerek ölü sayısını belirlemeye çalışıyor. Ties Boerma, Birleşmiş Milletler’in rakamının İngiliz örgütünün çıkardığı rakamdan üç misli fazla ancak Amerika’daki John Hopkins Üniversitesi’nin rakamından 4 misli az olduğuna dikkat çekiyor. John Hopkins Üniversitesi, şiddet olaylarında direk ve dolaylı olarak 600 bin kişinin öldüğünü tahmin ediyor.

Birleşmiş Milletler araştırmasına göre, savaşın başladığı günden bu yana, Irak’ta, 15 ile 59 yaş grubu arasındaki erkekler arasında en yaygın ölüm nedeni şiddet. Ölenlerin yüzde 83’ü ise erkek, Şiddet eylemlerinde hayatını kaybedenlerin yüzde 10’u, 15 yaşın altında; diğerleri ise kadın ve yaşlı Iraklılar. Yine araştırmaya göre ölümlerin yarısı silahlı çatışma sırasında meydana geldi ve şiddet eylemlerinin en az yarısı Bağdat ve civarında görüldü. Araştırmaya göre Kürtlerin yönetimindeki bölgelerde parmakla sayılacak kadar az kişi öldü.

XS
SM
MD
LG