Erişilebilirlik

ABD Merkez Bankası Faiz Oranını İndirebilir


Amerika Merkez Bankası Başkanı gerekirse faiz oranlarında daha da fazla kesinti yapabileceğini açıkladı.

Ben Bernanke petrol fiyatlarındaki artış, işsiz sayısının yükselmesi ve tüketici harcamalarının azalması gibi unsurların ekonomiyi yavaşlattığını söyledi.

Ekonomi uzmanları Merkez Bankası’nın ekonomiyi canlandırmak için iskonto faiz oranını çeyrek ya da yarım puan azaltacağı görüşünde.

Amerikan ekonomisinde yaşanacak yavaşlamanın, ithal ürünlere talebi azaltacağı ve bunun da, gelişmekte olan ülkelerin ekonomisini etkileyebileceği belirtiliyor.

Konut ve inşaat piyasasındaki durgunluk tüm ekonomiyi etkilerken, Merkez Bankası’ndan durumu düzeltebilecek sinyaller bekleniyordu. Merkez Bankası Başkanı dün Washington’da bir sanayiciler toplantısında suskunluğuna son verip istenen açıklamayı yaptı:

'Büyümeyi desteklemek ve ekonomideki yavaşlama tehlikesine karşı yeterli garantiyi verebilmek için, gerekirse, yeniden büyük adımlar atmaya hazırız.'

Finans piyasaları Merkez Bankası’nın 30 Ocak’ta yapacağı önemli toplantıda kısa vadeli faiz oranının yarım puan düşürülmesini bekliyor. Merkez Bankası konut piyasasındaki çöküntü Ağustos ayında dünya piyasalarını da sarsmaya başlayınca, ekonomik faaliyetleri canlandırmak amacıyla, faiz oranlarını üç kez düşürdü. Bernanke ekonomide büyük çapta bir yavaşlama olduğunu kabul etmekle birlikte, bir gerileme de beklemediğini kaydetti:

'Merkez Bankası şu anda bir durgunluk öngörmüyor. Biz sadece ekonomik faaliyetlerde bir yavaşlama olacağını tahmin ediyoruz.'

Bazı uzmanlar ise, konut fiyatlarındaki düşüş ve petrol fiyatlarındaki artışın, tüketicileri harcama yapmaktan alıkoyduğunu belirtiyor ve ekonominin durgunluğa girmiş olabileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG