Erişilebilirlik

Bush Barış Konusunda Umutlu


Başkan Bush İsrail-Filistin barış anlaşmasının iki taraf için de “acı ödünler” gerektirdiğini söyledi.

Son iki gündür İsrail ve Filistinli liderlerle görüşmelerde bulunan Bush, tarafların çözüme kararlı olduklarını belirtti.

Bush, görev dönemi sona ermeden İsrail ile Filistin arasında bir barış anlaşması imzalanacağına inandığını da vurguladı.

Ramallah’ta Filistin lideri Mahmut Abbas’la ortak bir basın toplantısı düzenleyen Bush, İsrail ve Filistin liderlerinin, yanyana yaşayan iki demokratik devletin önemini anladığını belirtti. Bush İsrail’den, Filistin topraklarındaki 40 yıllık işgale son vermesini de istedi.

Abbas ise, 2008’in “ barış yılı” olmasını umduğunu söyledi.

Başkan Bush bugün İsrail’in Celile bölgesindeki kutsal yerleri görecek ve Kudüs’teki Soykırım Anıtı’nı ziyaret edecek. Bush dün de Hazreti İsa’nın doğum yeri olan Beytüllahim’de, Hıristiyanlarca kutsal sayılan Yeniden Doğuş Kilisesi’ni ziyaret etti. Bush aynı gün Kuveyt’e geçecek.

Başkan Bush’un Orta Doğu temasları çerçevesinde Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır’ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Bush Abbas'la Görüştü

ABD Başkanı Ortadoğu turunun ikinci gününde Filistin Yönetim Lideri Mahmut Abbas ile Ramallah'ta biraraya geldi. George Bush Ramallah'ı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olurken ikili görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk konuşan Abbas oldu ve Bush'un İki devletli çözümü uygulamaya geçiren ilk ABD Başkanı olduğunu söyledi. Filistinlilerin kendi devletlerinde, güvenli ve serbest dolaşım haklarının olması gerektiğinin altını çizen Abbas, İsrail'in barış yolunda atacağına söz verdiği adımları atması gerektiğini de tekrarladı.

Abbas, Ortadoğu barışının dünya için önemli olduğunu ifade etti. Abbas'dan sonra söz alan ABD Başkanı ise barış konusunda umutlu olduğunu ama bununda ötesinde bölgede barışın bir gereklilik olduğunu ifade etti.

Yerleşim Yerleri konusunda İsrail tarafına gerekeni söylediğini ifade eden ABD Başkanı "Ben gerekirse rahatsız edici olmayı kabul ediyorum ve benim görev sürem bitmeden iki devletli bir çözüme ulaşılacağına inanıyorum. Ancak taraflar arasındaki konularda acı veren, cesaret isteyen kararları İsrail ve Filistin liderleri ortak almak ve bu yolda beraber ilerlemek durumundadır" dedi.

Hava muhalefeti nedeniyle Ramallah'a planlandığı gibi helikpterle değil karayolu ile gelen Bush a kontrol noktaları hakkında ne düşündüğü soruldu. Bush yanıtında iki tarafında tezlerini anladığını ifade etti.

Basın toplantısında Hamas konusuna bir kez değinen ikili Gazze'nin kontrolünü elinde bulunduran gruba ortak vizyonda buluşma çağrısı yaptı. Abbas, Hamas'ın bir an evvel gazzenin kontrolünü geri vermesini isterken ABD Başkanı Hamas için "Filistin halkına eziyetten başka bişey sağlamamıştır" ifadesini kullandı.

Amerikan Başkanın ilk kez geldiği Ramallah'ta bugun yaklaşık 4 bin Filistin güvenlik görevlisi iş başındaydı. Ramallahta görüşmenin gerçekleştiği sirada Mukataa yakınındaki evlerde yaşayan halkın balkonlara veya sokağa çıkmasina izin verilmedi.

Zamanında Yaser Arafat'ın da karargahı olan Mukataa `da kırmızı halı ile karşılanan Geroge Bush burada Abbas ile tören taburunu selamladı. Ancak Bush kampaund içinde bulunan Yaser Arafat` ın mezarını ziyaret etmedi.

George Bush Ramallah'tan ayrıldıktan sonra Hristiyanların önemli hac kentlerinden Beytüllahim'e geçerek burada Milad kilisesini ziyaret etti. Akşam saatlerinde İsrail Basbakanı Ehud Olmert in onuruna verdiği yemeğe katılan ABD Başkanı yarın sabah ta erken saatlerde Kudüsteki Soykırım muzesını ziyaret edecek.

XS
SM
MD
LG