Erişilebilirlik

'Kapsamlı Çözüm'


PKK terör örgütüyle mücadele konusu, Cumhurbaşkanı Gül’ün Beyaz Saray’daki görüşmesinde önemli yer tuttu. Başkan Bush, PKK’nın Amerika’nın da düşmanı olduğunu yeniden vurguladı. Beyaz Saray yetkilileri, görüşmeden önce ve sonra yaptıkları açıklamalarda, terör sorununa “kapsamlı bir çözüm” bulunması gerektiğine dikkat çektiler. Cumhurbaşkanı Gül, Woodrow Wilson Merkezi adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, Türkiye’ye “siyasi çözüm” bulunması yönünde bir çağrı yapılmadığını vurguladı.

Dün Beyaz Saray görüşmesinden önce bir basın toplantısı düzenleyen Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, PKK konusunda Türkiye’nin ölçülü davrandığını söyledi; ve Başkan Bush’un Cumhurbaşkanı Gül’le görüşmesinde de Irak’ın Kürt bölgesindeki yetkililerle nasıl çalışılabileceğini değerlendireceklerini söyledi.

Peki, Beyaz Saray’daki görüşmede, PKK konusunda ne söylendi? Başkan Bush, görüşmeden sonra basına yaptığı açıklamada, PKK’nın Amerika’nın da düşmanı olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül de Türkiye’yle Amerika’nın PKK’ya karşı birlikte çalıştığını belirtti.

Görüşmeden sonra bir açıklama yapan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Bush ve Gül’ün PKK sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması konusunu değerlendirdiklerini söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili şöyle konuştu: “Görüşmeler, PKK sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması üzerineydi; sadece askeri adımlar değil; siyasi adımlar da dahil... Örneğin, Türkiye’nin güneydoğusunda ekonomik, siyasi ve sosyal kalkınma... Erdoğan hükümeti de bu yönde adımlar attı.”

Gazeteciler, ‘kapsamlı çözüm’ ifadesinin ne anlama geldiğini ve görüşmede ‘af’ konusunun gündeme gelip gelmediğini sordular.

Üst düzey Beyaz Saray yetkilisi, görüşmede, PKK sorununa kapsamlı çözüm bulunması konusunda ayrıntılara girilmediğini söyledi ve şöyle konuştu: “Başkan Bush ve Cumhurbaşkanı Gül, af veya kapsamlı bir çözümün ne olacağı konusunda ayrıntıya girmedi.”

Beyaz Saray yetkilisi, silahlı kuvvetlerin atacağı adımların, terör sorununa uzun vadeli ve kapsamlı çözümün sadece bir bölümü olduğunu savundu.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra, Woodrow Wilson Merkezi adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, Başkan Bush’la görüşmesinde PKK sorununa “siyasi çözüm” bulunması çağrısı yapılmadığını söyledi. Gül şöyle konuştu: "Bu kamplardan başka bir ülkeden Türkiye’ye karşı saldırı olacak, Türkiye’ye karşı gerek sivillere gerek güvenlik güçlerimize karşı saldırı olacak. Böyle bir konuda herhangi bir politik çözüm söz konusu olabilir mi? Böyle bir konu varken önünüzde dışardan gelen bir teröre karşı politik çözüm bulalım denebilir mi. Nasıl El kaidenin dışardan saldırılara karşı buna bir politik çözüm bulalım demek mümkün değilse, böyle bir şey söz konusu olamaz. Bu kontekste bu mevzular hiç konuşulmadı ve konuşmayız da onu söyleyeyim."

Cumhurbaşkanı Gül, terör sorununa çok yanlı yaklaştıklarını söyledi. Gül şöyle konuştu: "Terörle mücadele ederken, tabii ki silahıyla gelene silahlı mücadele, diğer taraftan ekonomik, sosyal açıdan Türkiye’nin her yöresini kalkındırmak için büyük çabalarımız var.

Cumhurbaşkanı Gül, Wilson Merkezinde yaptığı konuşmada ayrıca bölgesel konuları değerlendirdi. Cumhurbaşkanı, İran’ın nükleer sorununun diplomatik yollarla çözümünden yana, fakat nükleer silahların bölgede yayılmasına da karşı olduklarını belirtti.

Gül, Türkiye’nin PKK’yla mücadele konusunda kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG