Erişilebilirlik

2007 Turizm Karnesi Açıklandı


Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği bundan kısa bir süre önce, Türkiye`nin 2007 turizm döneminde sınıfı geçtiğini açıkladı.Konuyla ilgili istatistikler, geride kalan yılın turizm rakamlarının bir önceki yıla oranla daha iyi olduğuna işaret ediyor. Ancak tüm bunların ötesinde, son yıllardaki turizm değerlendirmeleri, sayısal açıdan Türkiye`ye giden en önemli turist kitlesi olan Almanların sayısının her geçen yıl azaldığını gösteriyor.

Türkiye`nin döviz girdilerine baktığımızda, ekonomide tekstil sektöründen sonra ağırlığı en fazla hissedilen sektörlerin başında turizm geliyor. Turizmciler, yatırım ve kazanç bazında değerlendirildiğinde Türkiye`nin tıpkı İspanya, İtalya ya da Fransa gibi bir turizm ülkesi olduğunda hemfikirler.

Türkiye turizmi her yıl yeni yatak kapasitesiyle, bir önceki senenin üstünde, turist sayısına ve gelire ulaşmayı hedefliyor. Nitekim 2007 turizm dönemiyle ilgili yapılan hemen tüm değerlendirmeler olumlu. Ancak Almanya’dan Türkiye’ye giden turist sayısında azalma var. Buna göre geçen 2006’da 4,5 milyon Alman turistden sonra, bu yıl bu sayı 4.2’ye düştü. Türkiye’ye turist taşıyan en büyük firmalardan Öger Tur’un yöneticisi Aziz Eryeri, 2007 Türkiye turizm verilerinin olumlu olduğunu, ancak 2006 rakamlarının altında kaldığını söylüyor.

2007 Türkiye turizmi bilançosunda dikkat çeken nokta, daha kısa bir süre öncesine kadar Türkiye`de, turist denince akla ilk Almanlar gelirken, bugün onların yerini Rusların almış olması. Tur operatörü Bahattin Kaya, turist sayısındaki ve yatak kapasitesindeki genel artışın Almanya’dah giden turist rakamlarını düşük gösterdiğini kaydediyor. Kaya, ayrıca Rusya pazarının çok hızlı büyüdüğünü, buna kıyasla Alman turistlerin geride kaldığını ifade ediyor.

Öger Tur’dan Aziz Eryeri ise, Alman turist sayısında somut bir gerilemenin yaşandığını belirtiyor ve bunu da otellerde uygulanan „All-inklusive“ sistemin Alman turistlere hitap etmemesine bağlıyor.

Almanya Türk Seyahat Acentaları Birliği’nden Taner Atakan, yaz aylarında büyük otellerin Rus turistlerle dolduğunu ve Alman turistlere yer kalmadığını dile getiriyor. Atakan bunun yanısıra, All-inklusive uygulamanın kültür turizmine büyük zarar verdiğini söylüyor.

Almanya’daki Türk turizmciler Türkiye pazarı için 2008`de yüzde 8 ila 10 oranında bir artış hedefliyorlar. Ancak Almanları tekrardan çekebilmek için de turizmin 12 aya yayılmasını, kültür turizmi de dahil olmak üzere çeşitlendirilmesini ve portföyün büyümesini talep ediyorlar.
XS
SM
MD
LG