Erişilebilirlik

Gürcistan'da Muhalefetten Protesto


Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te muhalefet yanlısı binlerce kişi, dün yapılan seçimlerden alınan ve işbaşındaki Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin ikinci bir dönem için az farkla seçildiğini gösteren ilk sonuçları protesto etti.

Muhalefet liderleri seçime hile karıştırıldığını, seçim öncesi kampanya döneminde adaylara eşit fırsat tanınmadığını öne sürüyor.

Avrupa ülkelerinin gönderdiği seçim gözlemcileri ise seçimin büyük ölçüde uluslararası standartlara uygun olarak yapıldığını söylüyor.

Dünkü seçimde kullanılan oyların henüz yüzde 8'i sayıldıktan sonra açıklanan geçici resmi sonuçlara göre Saakaşvili oyların yaklaşık yüzde 56'sını kazandı. İkinci sıradaki, muhalefetin adaylarından Levan Gaçeçiladze'nin oy oranının ise yaklaşık yüzde 23 olduğu bildiriliyor.

Oy kullanan seçmenlerle yapılan bir araştırma Saakaşvili'nin oyların yarıdan fazlasını kazanarak yeniden seçileceğini gösteriyor. Bu durumda, ikinci tur seçime gerek kalmayacak.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri oy verme işleminin uluslararası standartlara uygun olmasına rağmen seçim kampanyası döneminde, adaylar ve seçmenler arasında, Gürcistan'daki sistem konusunda güvensizlik duygusunun egemen olduğunu söylüyor.

Cumhurbaşkanı Saakaşvili, ikinci kez seçilmek için kampanya yapmak amacıyla, yasaların gerektirdiği şekilde geçen ay istifa etmişti. Saakaşvili, Kasım ayında Tiflis'te altı gün süren ve şiddete dönüşen siyasi protesto gösterileri üzerine erken seçim çağrısında bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG