Erişilebilirlik

4 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Türkiye’de polis ve yargının tarafsızlığı konusundaki tartışmaların giderek yoğunlaştığını yazıyor. Yigal Schleifer imzalı haberde, özellikle Hrant Dink cinayeti ile Malatya’daki Zirve kitabevi katliamının bu tartışmalara ivme kazandırdığı belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün , geçen yaz yayınladığı raporda, “polis ve jandarma yetkilileri tarafından yapılan ciddi insan hakları ihlallerinin soruşturulması ve yargılanması, savcı ve hakimlerin verdiği tutarsız kararlarla hasır altı edilmektedir” deniyor. TESEV’in savcı ve hakimler arasında yaptığı bir araştırma da, yargı mensuplarının büyük bir kısmının devletin çıkarlarını bireyin çıkarlarının üstünde tuttuğunu gösteriyor. Yeni hazırlanan anayasada ise Türkiye’nin AB üyeliğinin yolunu açacak biçimde birey haklarına daha fazla vurgu yapılması bekleniyor.

USA Today Amerikan başkanlık seçimleri için Iowa’da yapılan ilk önseçimde Cumhuriyetçi Partiden Arkansas Valisi Mike Huckabee ile Demokrat Partiden Illinois Senatörü Barack Obama’nın zafer kazandığını belirtiyor. Gazete, bu sonuçları Amerikan halkının değişim arzusunun ifadesi olarak değerlendiriyor.

Iowa’daki önseçimler adaylar arasındaki yarıştan kimin galip çıkacağını göstermeye yetmese de, kimlerin kaybedeceği konusunda ipucu veriyor. Bu hafta sonu ve daha sonra yapılacak tartışmaların ardından aday sayısının azalması, seçmenlerin de işini kolaylaştıracaktır. Adayların çokluğu, şimdiye kadar güçlü adayların hak ettikleri ilgiyi görmesini engelledi.

New York Times ise Amerikan başkanlık seçiminde adayların belirlenmesine Iowa gibi Amerika’nın genelini temsil etmekten uzak eyaletlerden başlanmasını eleştiriyor. Gazete, mevcut önseçim sisteminin demokratik ve adil olmadığını savunuyor.

Her iki parti açısından da Iowa ve New Hamsphire eyaletleri ile başlayan önseçim alışkanlığının değiştirilmesinin zamanı geldi de geçti bile. Önce hangi eyaletler grubunda önseçime gidileceği ise rotasyona bağlanmalıdır. Bu yöntem, böylesine önemli bir konuda Amerikan halkının daha geniş bir kesimini sürece dahil edecektir.

Los Angeles Times uluslararası toplumun Ruanda ve Darfur’daki katliamları önlemekte başarısız olduğunu hatırlatıyor. Ancak gazete seçimlerin ardından şiddet olaylarının patlak verdiği Kenya için hala geç kalınmadığını vurguluyor.

Kenya, şimdiye kadar etnik farklılıklarla birlikte yaşama konusunda diğer Afrika ülkelerine kıyasla daha başarılı bir performans gösterdi. Kenya’nın en büyük ticaret ortakları olan Amerika ve İngiltere, bu avantajı kullanarak Kibaki’yi iktidar paylaşımı konusunda bir anlaşmaya zorlamalıdır.





XS
SM
MD
LG