Erişilebilirlik

Obama ve Huckabee'nin Zaferi


2008 Başkanlık seçimleri için düzenlenen ilk önseçimler dün gece Amerika’nın Iowa eyaletinde yapıldı. Iowalı Cumhuriyetçiler, partilerinin başkan adaylığı için eski Arkansas Valisi Mike Huckabee’yi tercih ederken, Demokrat Partili Iowalılar, Illinois Senatörü Barack Obama’yı seçti.

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayları arasında Mike Huckabee yüzde 34; eski Massachusetts Valisi Mitt Romney yüzde 25; eski Tennessee Senatörü Fred Thompson yüzde 13; Arizona Senatörü John McCain yüzde 13; Texas Milletvekili Ron Paul yüzde 10; eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani ise yüzde 4 oranında oy aldı.

Demokrat Parti’nin başkan aday adayları arasında Illinois Senatörü Barack Obama yüzde 38; eski Kuzey Carolina Senatörü John Edwards yüzde 30; New York Senatörü Hillary Clinton yüzde 29; New Mexico Valisi Bill Richardson ise yüzde 2 oranında oy aldı.

Önseçim sonuçlarının belirlenmesinden sonra, zafer bulan siyasetçiler kısa konuşmalar yaptı. Illinois Senatörü Barack Obama, seçim zaferiyle birlikte “Amerika’nın değişmeye başladığını” söyledi. Eski Arkansas Valisi Mike Huckabee ise seçmenlere teşekkür etti. Huckabee, konuşmasında kendisine önemli bir zafer armağan eden Iowa’yı çok sevdiğini kaydetti.

Önseçimlerdeki sürpriz, Illinois Senatörü Barak Obama’nın sekiz puan farkla birinci gelmesiydi. Ulusal anketlere göre açık arayla birinci konumda olan Senatör Clinton ise Iowa’da üçüncü oldu. Senatör Clinton’ın Iowa’da bu kadar az destek bulması ve Senatör Edwards’ın da bu kadar çok oy alması beklenmiyordu.

Önseçimlerde başarı gösteremeyen Delaware Senatörü Joe Biden ve Connecticut Senatörü Chris Dodd, adaylıktan çekildi.

Cumhuriyetçi Parti tarafındaysa, eski Arkansas Valisi Mike Huckabee’nin, ikinci gelen, eski Massachusetts Valisi Mitt Romney’yle arayı bu kadar açması beklenmedik bir gelişme. Huckabee, özellikle muhazafakar seçmenlerin desteğini toplayarak, önemli bir zafere imza attı.

Partilerin başkan adaylarının belirlenmesinde Iowa önseçimleri tek başına belirleyici değil. 8 Ocak günü, Amerika’nın New Hampshire eyaletinde önseçimler yapılacak. Iowa önseçimlerini kazanan adaylar, New Hampshire’da zaferlerini pekiştirmeye çalışacaklar. Ocak ayında yapılacak diğer önseçimlerden sonra, 5 Şubat Salı günü, Amerika’nın 22 eyaletinden birden önseçim yapılacak. Şubat ayına gelindiğinde, önseçimlerde önemli bir başarı gösteremeyen aday adaylarının kampanyalarına son vermesi beklenebilir.

Ama Iowa’da elde edilen zaferi de küçümsememek gerekir, çünkü 1976 yılından bu yana Iowa’da yapılan 16 önseçimde zafere ulaşan siyasetçilerden 11’i partilerinin başkan adaylığını kazanmayı başardı.

XS
SM
MD
LG