Erişilebilirlik

Dünya Rekortmeni Engelli Yüzücü


Engelli sporcular her 4 yılda bir Paralimpik Oyunları olarak da bilinen Engelliler Olimpiyatları’nda yarışır. 2008 Paralimpik Oyunları Pekin’de bu yıl yapılacak Yaz Olimpiyatları'nın hemen ardından başlayacak. İki bacağı da olmayan 15 yaşındaki Jessica Long önümüzdeki yıl yapılacak oyunlarda gözünü altın madalyaya dikmiş durumda. 12 dünya rekorunu elinde bulunduran genç yüzücüyü Amerikalı bir aile anavatanı Rusya’dan evlat edinmiş.

Amerikalı yüzücü Jessica Long henüz 12 yaşındayken dünya rekoru kırdı. Long, çocukluğunu şöyle anlatıyor: “Ailem beni Rusya’nın Irkutsk kentinde bir yetimhaneden evlat edindi. Yardıma muhtaç başka çocuklarla birlikte yetimhanede kalıyordum”. Genç sporcunun babası Steve Long da o günleri hatırlıyor: “Bize Jessica’nın resmini gösterdiler ve o anda sanki ona aşık olduk. Sonra evlat edinme işlemlerine başladık ve aynı yetimhaneden hem Jessica’yı hem de oğlumuz Joshua’yı evlat edindik.”

Steve Long ve eşi, Jessica’nın bedensel özürlü olduğunu kısa sürede fark ediyor. Long “Jessica’nın tabanında kemik ve ayak bileği yapısı yoktu. Ayağındaki bir çok kemik, doğuştan eksikti. Kızımızı birçok uzman doktora götürdük. Ve birçok olasılığı değerlendirdik. Sonunda bacaklarının kesilmesine karar verdik” diyor.

Bacakları kesildikten sonra çekilen fotoğraflarına bakan Jessica ise “Video görüntülerinde ne kadar azimli olduğumu görüyorum. Başarısız olmak istemiyordum” diye konuşuyor. Steve Long, bunun Jessica’nın ileriki yıllardaki başarılarının habercisi olduğunu düşünüyor. Her şeyi kendi başına yapmaya kararlı olan Jessica, başka kimsenin kendisini geçmesine izin vermeyen bir yapıya sahip.

Madalyalı yüzücü Jessica Long özürlü olmasının kişiliğini çok etkilediğini söylüyor. Son derece azimli ve kararlı olan genç kız, kaybetmekten, teslim olmaktan nefret ettiğini belirtiyor. Long, “Her zaman yapabileceğimin en iyisini yapacak ve hiçbir zaman vazgeçmeyeceğim. Benim kişiliğim bu” diyor. Babası Steve Long da Jessica’nın her zaman yüzmeyi sevdiğini belirtiyor. Yüzmeyi anneanne ve dedesinin evindeki havuzda öğrenen Jessica 10 yaşındayken grup derslerine yazılmış.

Jessica’nın antrenörü Andrew Barranco ise genç yüzücü için şunları söylüyor: “Jessica bir sporcu olarak azim, motivasyon ve amaçlarına ulaşmak için kararlı olmayı temsil ediyor. Amacına ulaşmak için elinden ne geliyorsa yapıyor”. Jessica, altın ya da gümüş madalya almasının kendisini ilgilendirmediğini, sadece finallere katılmak istediğini söylüyor. Paralimpik Oyunları öncesindeki seçmelerde 5 altın madalya birden kazanan azimli gençkız, “umarım daha fazla kişi, Paralimpik Oyunlarının ne olduğu hakkında bilgi sahibi olur. Önümüzdeki yıl Pekin’de yarışacağım” diye konuşuyor. Jessica Long ve 4 bin sporcu, 2008 yılının Eylül ayında Pekin’deki Paralimpik Oyunları’nda bir araya gelecek.

XS
SM
MD
LG