Erişilebilirlik

İlk Ön Seçim Obama ve Huckabee'nin


Amerika'da Kasım ayındaki Başkan seçimine girecek adayları belirlemek için ilk ön seçim, Iowa eyaletinde yapıldı. Demokrat Parti adaylığı için mücadele eden politikacılar arasında Senatör Barack Obama, Cumhuriyetçi aday adayları arasında da Arkansas eyaleti eski valisi Mike Huckabee, ön seçimleri kazandı.

Demokrat Parti başkan aday adayları arasında eski Senatör John Edwards ikinci, New York Senatörü Hillary Clinton ise üçüncü oldular.

Ön seçimlerde, Demokrat ve Cumhuriyetçi partililer, kendi partilerinin başkan adaylığı için mücadele eden politikacılara ayrı ayrı oy verdi.

Bundan sonraki ön seçim, 8 Ocak Salı günü New Hampshire eyaletinde yapılacak. Şubat ayı sonuna kadar Amerika'nın birçok eyaletinde ön seçimler tamamlanmış olacak.

Bu ön seçimlerde seçilen parti delegeleri, iki partinin Ağustos ve Eylül ayında yapılacak kurultaylarında partilerinin başkan adaylarını onaylayacak.

Başkan seçimi 4 Kasım günü yapılacak. Seçimlerde ABD Temsilciler Meclisi üyelerinin tamamı ve Senato'nun üçte biri de yeniden seçilecek.

XS
SM
MD
LG