Erişilebilirlik

3 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Washington Times, “PKK’nın maskesini düşürmek” başlıklı bir makaleye yer veriyor. Bruce Fein imzalı makalede, PKK’nın 40 bin kişinin ölümünden sorumlu bir terör örgütü olduğu vurgulanıyor ve Türkiye’de Kürtlere karşı bir ayrımcılık yapılmadığı belirtiliyor:

“PKK, Türkiye’de giderek güçlenen bir demokratik yönetim altında Kürtlerin eşitlik ve refahtan yararlandığını inkar edemez. PKK, Amerikan bağımsızlık savaşının sloganı olan “temsil hakkı yoksa, vergi yükümlülüğü de yoktur” gibi bir anlayışı da savunacak durumda değildir. Tam tersine PKK kendi anlamsız terörünü haklı çıkarmak için, tarihin çöp tenekesine atılmış olan Marksist-Leninist zırvalıkları benimsemiş durumdadır. PKK şimdi de hiçbir haklı tarafı olmayan etnik milliyetçiliğe dayalı bir terörizmi savunuyor.”

Washington Post, Pakistan’da seçimlerin ertelenmesi kararını Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in yeni bir oyunu olarak yorumluyor. Gazete, Bush yönetiminin desteğini arkasına alan Müşerref’in Pakistan’ın çıkarlarından çok kendi iktidarını düşündüğü görüşüne yer veriyor:

“Eğer Müşerref görevinden istifa etmeyecekse, Şubat ayına ertelenen seçimlerin Pakistan’a istikrar getirmesi için bazı somut adımlar atmalıdır. Öncelikli olarak Seçim Komisyonu yeniden oluşturulmalı, muhalefet partilerine seçmen kayıtlarının düzenlenmesinde ve oyların sayımında daha fazla rol verilmelidir. Basın üzerindeki denetim kaldırılmalı, tutuklu olan hakim ve avukatlar serbest bırakılmalıdır. Müşerref, Pakistan halkının büyük bir kısmının kendisine karşı olmasına rağmen hala iktidarda olmasını Bush yönetiminin verdiği desteğe borçlu. Başkan Bush, artık bu desteğin devamının adil, özgür ve inanılır bir seçim yapılmasına bağlı olduğunu açıkça ilan etmelidir.”

New York Times, Kenya’da şiddet olaylarının başlamasına neden olan seçim sonuçların iptal edilmesi çağrısında bulunuyor. Gazete, seçimi kazandığı açıklanan Devlet Başkanı Mwai Kibaki’nin seçime hile karıştırdığını öne sürüyor:

“Devlet Başkanı Mwai Kibaki resmi seçim sonuçlarını geçersiz ilan etmeli ve rakibi olan Raila Odinga ile oyların yeniden sayılması, seçimin tekrarlanması veya başka bir makul çözüm üzerinde uzlaşmalıdır. Kibaki ve Odinga yaşanan kargaşayı görmezden gelemezler. Kişisel hırslarını ve dargınlıkları bir kenara bırakıp, işler geri dönülemez bir noktaya gelmeden önce, kendi yandaşlarını sakinleştirmeli ve Kenya halkının demokrasiye olan inancını yeniden tesis etmelidirler.”

USA Today, Kuzey Kore’nin nükleer programının tamamını açıklama taahhüdünü yerine getirmediğini hatırlatıyor. Ancak gazete buna rağmen Pyongyang’a sert bir tepki gösterilmemesi gerektiğini savunuyor:

“Kuzey Kore ile uğraşmak insanı çileden çıkartabilir. Kim Jong Il, psikolojik manevralarla yeni tavizler koparmaya çalışmaktan hoşlanan birisi. Kuzey Kore’yi tehdit etmek ve dışlamak, bu paranoyak yöneticinin daha da tehlikeli bazı adımlar atmasına yol açabilir. Eğer Kim, verdiği taahhütleri yerine getirmemeye devam ederse, baskıyı artırmak gerekebilir. Ancak şimdilik en doğru tavır ısrarcı ve sabırlı davranmaktır.”




XS
SM
MD
LG