Erişilebilirlik

'Amaç Stratejik İşbirliğini Güçlendirmek'


ABD Başkanı George Bush'un davetlisi olarak 7-11 Ocak tarihlerinde Washington ve New York'ta temaslarda bulunacak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, seyahati sırasında askeri bir yetkili de eşlik edecek. Ankara, Gül'ün ABD seyahatiyle iki ülke arasındaki stratejik işbirliğini daha da güçlendirmeyi hedefliyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 5 Kasım'daki Amerika gezisine Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un eşlik etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Gül'ün ABD seyahatine de askeri bir yetkilinin eşlik etmesi kararı alındı. Erdoğan'ın 5 Kasım'da ABD Başkanı George Bush ile yaptığı görüşmede, iki ülkenin PKK'ya karşı 'anlık istihbarat paylaşımını' sağlayan özel bir mekanizma kurulmuş, Erdoğan'a gezide eşlik eden Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da, bu mekanizmanın geliştirilmesi için Amerikalı askeri yetkililerle çalışmıştı.

Türkiye'den Amerika'ya cumhurbaşkanı düzeyinde 1996'dan bu yana ilk resmi seyahati gerçekleştirecek Cumhurbaşkanı Gül de, 'anlık istihbarat mekanizması'nın PKK'ya karşı mücadelede ne kadar etkili olduğunu ABD'deki temaslarında değerlendirecek.

Washington ve New York'taki temaslarında Gül'e Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Enerji Bakanı Hilmi Güler ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek eşlik edecek. Washington'da Başkan Bush'un yanısıra Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Savunma Bakanı Robert Gates'le görüşecek olan Gül, Amerikan iş ve medya dünyasının temsilcileri, eski ABD dışişleri bakanlarından Madeline Albright ve dışişleri bakan yardımcılarından Richard Holbrooke'la da biraraya gelecek.

New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'la bir akşam yemeğinde biraraya gelmesi öngörülen Gül, Amerikan Dış Politika Konseyi'nde bir konuşma yapacak, belli Musevi örgütlerinin temsilcileri ile topluca buluşacak ve Ahıska Türkleri'nin temsilcileriyle de görüşecek.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ABD'ye cumhurbaşkanı düzeyinde resmi ziyaretin en son 1996'da Süleyman Demirel'in gerçekleştirdiğini hatırlatırken, tüm ziyaretlerin 'aynı nitelikte ve yoğunlukta' olacağına dikkat çekiyor. Gül'ün ABD seyahatinde başta PKK'ya karşı yürütülen ortak mücadelenin yanısıra Ortadoğu'daki son gelişmeler, enerji alanındaki işbirliği, Kıbrıs sorunu, bölgesel ve uluslararası konular değerlendirilecek. İkili ilişkilerin bu seyahatte en üst düzeyde ele alınacağını belirten diplomatik kaynaklar, "Güçlü ittifak ilişkilerine vurgu yapılacak ve Türkiye'nin bu ziyaretten beklentisi karşılanmış olacak" diyor.

XS
SM
MD
LG