Erişilebilirlik

Iowa Önseçimleri Bugün Yapılıyor


Amerika’da Kasım ayındaki başkanlık seçimi için ilk ön seçim bugün Iowa’da yapılıyor. Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerden başkan adayı olmaya çalışan politikacılar, bugünden başlayarak birçok eyalette partilerinin öteki adaylarıyla yarışacak.

Aslında başkan adayı olmaya çalışan politikacılar adaylıklarını geçen yıl açıklamış, ve önseçimlere gelinceye kadar da televizyonlarda, çeşitli üniversitelerde, birbirleriyle yarışmaya çoktan başlamıştı.

Iowa ve Nevada eyaletlerinde ön seçim diğer eyaletlerden biraz daha farklı yapılıyor. Bu iki eyalette partili seçmenler çeşitli mekanlarda toplanarak adaylar hakkında uzun tartışmalar sonunda oy veriyor. Partililerin toplantı mekanları ise evler, okullar, belediye salonları, kiliseler ve hatta itfaiye merkezleri bile olabiliyor.

Önseçimlerden bazılarının bu şekilde yapılmasına, bazı siyasi gözlemciler, tam doğru sonuç vermeyeceği, gerçek durumu tam olarak yansıtmayacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor. Bu uzmanlara göre, adaylar hakkında uzun tartışmalara girmeye herkes zaman ayıramaz, bunun için de sonuçlar güvenilir olmayabilir...

Iowa ile New Hampshire’deki ilk önseçimler aslında partisinin başkan adayı olmaya çalışan adayların halkla irtibat kurma becerileri alanında sınav niteliği taşıyor ve büyük önem taşıyor.

Anketlere Göre Her İki Partide de Adaylar Başabaş

Bu akşam saat 19:00’da Amerika’nın Iowa eyaletinde, 2008 Başkanlık Seçimlerinin ilk önseçimi yapılacak. Amerika’da, partilerin başkan adayları, partili seçmenler tarafından belirleniyor. Amerika’nın her eyaletinde yapılacak önseçimlerde elde edilen sonuçlar doğrultusunda, Ağustos ve Eylül aylarında toplanacak olan parti kurultaylarında, partilerin adayları seçilecek ve 4 Kasım tarihindeki genel seçimler için kampanyalar başlayacak.

Başkan aday adayları, aylardır, kampanyalarını Iowa eyaletinde yürütüyor. Adaylar, son güne kadar Iowalı partililerin desteğini toplamaya çalışıyor:

Iowa önseçimlerini kimin kazanacağını kestirmek zor. Seçmenlerin önemli bir kısmı kararsız ve tarihe bakılacak olursa, kararlarını son ana kadar vermiyorlar. Şu an itibariyle, Cumhuriyetçi Partili adaylar arasında eski Massachusetts Valisi Mitt Romney ve eski Arkansas Valisi Mike Huckabee önde gidiyor. Demokrat Partili adaylar arasında da New York Senatörü Hillary Clinton, Illinois Senatörü Barack Obama ve eski Kuzey Carolina Senatörü John Edwards başa baş konumda. Yoklamalardaki hata payını da hesaba katınca önseçimleri kimin kazanacağını bilmek imkansız.

Iowa eyaletindeki önseçimler, diğerlerinden biraz farklı. Buradaki önseçimlerde sandık başında, doğrudan oy kullanılmıyor – bunun yerine partililer, farklı seçim merkezlerinde yapılan parti toplantılarına katılıyor ve tartışıyor. Partililer görüşlerini açıklıyor, tercih ettikleri aday için destek toplamaya çalışıyor. Parti toplantısının sonunda oylama yapılıyor ve bütün toplantı salonlarındaki önseçim sonuçları parti merkezine bildiriliyor. Gecenin ilerleyen saatlerinde de, yazın yapılacak parti kurultaylarında Iowa eyaletini temsil edecek delegelerin kaçta kaçının hangi adayı destekleyeceği açıklanıyor.

2008 Başkanlık Seçimleri için yapılan önseçimlerin ilki Iowa eyaletinde yapıldığı için bu oylama büyük önem taşıyor. 1976 yılından bu yana, Iowa eyaletinde 16 önseçim yapıldı. Bu önseçimleri kazanan siyasetçilerden 11’i, partilerinin başkan adayı olmayı başardı. Yani, Iowa önseçimleri, 2008 Seçimlerindeki Başkan adaylarının kim olacağı açısından önemli bir gösterge. Nedeni de şu: Iowa eyaletindeki önseçimi kazanan siyasetçiler, basının ve seçmenlerin ilgisini toplamayı başarıyor – daha fazla gündemde kalabiliyorlar. Iowa önseçiminde önemli bir başarı gösteremeyen siyasetçiler ise gündemden siliniyor.

Ancak Iowa önseçimleri tek başına belirleyici olamıyor. Buradaki önseçimlerden hemen sonra, 8 Ocak tarihinde New Hampshire eyaletinde önseçim yapılacak. Ardından, Nevada ve Güney Carolina eyaletlerinde, 5 Şubat tarihinde de 22 eyalette birden önseçim yapılacak. Şubat ayına gelindiğinde fazla başarı gösteremeyen aday adayları, çekilmeye başlayacak.

Ancak bu akşam, gözler, nüfusu yaklaşık 3 milyon olan Iowa eyaletinde.
XS
SM
MD
LG