Erişilebilirlik

2 Ocak Amerikan Basınından Özetler


New York Times, 2008’in ilk iş gününde Amerikan ekonomisinin durumunu masaya yatırıyor. Gazete, Başkan Bush’un aksine ekonomideki gidişatın hiç de parlak olmadığını savunuyor:

"Yönetim, ekonomideki gidişatı yıllardır göz ardı ediyor. Vergileri indirirken savaşlar başlatıyor; borçlar hızla artıyor; yaşanan krize rağmen mali sektörde reforma gidilmiyor; tüketicilerin, bankacıların ve yatırımcıların bütün uyarılarına kulak tıkıyor. Bütün bunlar göz önüne alındığında, Bush yönetiminin kendi yarattığı sorunların ciddiyetini kavramaması aslında sürpriz sayılmamalı. Amerikalılar artık inkar politikasından vazgeçilmesini istiyor. Ülkenin ekonomik gidişatının, bu duruma neden olan ideolojik ve politik yaklaşımlarla birlikte, bütün açıklığıyla ortaya serilmesini istiyor. Durumu düzeltmenin tek yolu budur."

Los Angeles Times, muhalefet lideri Benazir Butto’nun öldürülmesiyle Beyaz Saray’ın Pakistan’a ilişkin planlarının da çöktüğü görüşünde. Butto’nun ölüm sebebiyle ilgili ciddi şüphelerin de bulunduğunu kaydeden gazete, Bush yönetiminin uluslararası bir soruşturma yapılması için harekete geçmesini istiyor:

"Amerika, Müşerref’e milyarlarca dolarlık askeri yardım yaparak ciddi bir siyasi kazanç elde etmiyor. Ancak Amerika, Müşerref’in iktidarını sürdürmesini sağlayacak hileli bir seçime karşı tavır alabilir ve almalıdır. Washington, yapılan yardımların sürmesini serbest ve adil bir seçim düzenlenmesi koşuluna bağlamalıdır. Elbette bu Pakistan’daki siyasi istikrarsızlığı ortadan kaldırmaya yetmeyecektir ancak bu yapılmazsa ortaya çıkacak sonuçlar çok daha yıkıcı olacaktır."

Boston Globe, Benazir Butto’nun öldürülmesinin ardından Pakistan’da işlerin daha da karıştığını belirtiyor ve Amerika’nın bu ülkede yeni bir kukla yönetim oluşturma çabasının ters tepeceği uyarısında bulunuyor:

"Amerika, Pakistan’da yaşananlara veya bu ülkenin nükleer silahlarının denetimi konusuna kayıtsız kalamaz. Bugün Pakistan, aşırı uçların nükleer silah edinmesinde kilit öneme sahip olan bir ülke konumunda. Zaten bu kadar büyük önem taşıdığı için Başkan Bush, Pakistan’da gövde gösterisi yapma dürtüsünü bastırmalıdır. Bush’un geçmişte Müşerref’e verdiği destek hem Müşerref’in hem de Amerika’nın popülaritesini azaltmıştı. Bush, ertelenen seçimlerle ilgili olarak ne kadar az konuşursa, o kadar iyi olur."

Washington Times, Kosovalı Arnavutların bağımsızlık ilanı planlarına Amerika’nın olumlu baktığını hatırlatıyor. Ancak emekli amiral James Lyons’un kaleme aldığı makalede, Sırbistan’ın ve Rusya’nın itirazı nedeniyle Kosova sorununun bir krize yol açabileceği vurgulanıyor:

"Zaten sorunlu olan bir bölgede istikrarsızlık yaratabilecek ve hem Rusya hem de Çin’le siyasi sorunlara yol açacak bir karara destek vermekle Amerika’nın ne kazanacağını anlamak çok zor."

XS
SM
MD
LG